GALERIE

Midnight Walkers & City Sleepers

De locatie van W139, midden in de rosse buurt, is het uitgangspunt van de internationale kunstmanifestatie `Midnight Walkers & City Sleepers'. Twintig kunstenaars uit binnen- en buitenland werden uitgenodigd om te reageren op de complexe structuur van de Amsterdamse Wallen. De installaties zijn te vinden op straat, in restaurants, in kelders en natuurlijk in de peeskamertjes zelf. T/m 2 mei, Warmoesstraat 139, Amsterdam. Di t/m zo 15-22u.

Ana Mendieta

In haar korte leven bouwde Ana Mendieta (Havana 1948 - New York 1985) een omvangrijk oeuvre op van films en video's, performances, installaties, tekeningen en objecten. In Galerie Akinci is een expositie met fotowerken uit de periode 1972-78, waarop te zien is hoe de Cubaanse kunstenares op verschillende manieren afdrukken van haar lichaam verwerkte in het landschap. Haar acties relateren aan land art, maar gaan ook over de slachtofferrol van het vrouwelijk lichaam. 24 april t/m 19 juni, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Exposed!

De tentoonstelling `Exposed!' is de tweede expositie over mediakunst die de verschillende kunstuitleencentra in Nederland aandoet. De tentoonstelling omvat recente werken van o.a. Bill Spinhoven, Jeroen Kooijmans en Gerald van der Kaap. `Exposed! gaat van start in het Kunstcentrum in Delft en reist vervolgens door naar Leiden, Amsterdam, Deventer, Den Haag, Groningen, Alkmaar, Den Bosch, Rotterdam, Zoetermeer en Tilburg. 24 april t/m 22 mei, Kruisstraat 71, Delft.

Jean Hélion

De Franse kunstenaar Jean Hélion (1904-1987) bevond zich tijdens zijn leven in het gezelschap van bekende schilders als Hans Arp, Fernand Léger en Piet Mondriaan. In tegenstelling tot zijn beroemde collegas maakte Hélion een ontwikkeling door van abstractie naar figuratie. Zijn vroege werk wordt gedomineerd door geometrische vormen, terwijl hij later in een strip-achtige stijl herkenbare voorstellingen ging schilderen. In Galerie Quintessens is voor het eerst in Nederland een retrospectief t/m 3 juli, Nieuwegracht 53, Utrecht. Wo t/m za 12-17u.

En verder

Video- en filmwerken en ander werk van Fiona Tan in Kunstcentrum De Begane Grond t/m 9 mei, Lange Nieuwstraat 2, Utrecht.