FILMS

Another day in Paradise

Tweede speelfilm van fotograaf Larry Clark toont het opwindende en tragische bestaan van vier verslaafde dieven in het middenwesten van Amerika, twee tieners (Vincent Kartheiser en Natasha Gregson Warner) en twee veertigers (James Woods en Melanie Griffith), die voor zolang het duurt een gelukkig gezinnetje vormen. Clark laat alle doorstane ellende aftroeven door de jeugd op het gezicht van Kartheiser. Amsterdam: Kriterion/Studio K. Den Haag: Babylon. Delft: Delfia. Groningen: Camera. Rotterdam: Lumière. Utrecht: City/Movies.

Babe in de grote stad

Tweede film over Babe, de buitengewone big, ruilt de zonnige charme van de eerste film in voor uitzinniger en platter vermaak. De art direction is adembenemend. Babe komt terecht in een stad waar zowel de Eiffeltoren als het Hollywoodsign als het Vrijheidsbeeld de skyline bepalen. Babe maakt onder de dieren in de stad veel vrienden en vijanden die later vrienden worden, onder wie de goudvis van een orang-oetan en een gemene pitbull die met zijn kop onder water in een Venetiaans kanaal hangt. In 65 theaters.

Door de wind gejaagd

Alekandro Agresti mijmert over de invloed van film op de werkelijkheid in een klein dorp in Patagonië, waar de bioscoop tot ver in de jaren zeventig de enige bron van vertier is en de kijk op de werkelijkheid van de dorpelingen een onverwachte draai geeft. Want de filmrollen worden in verkeerde volgorde in de projector gestopt en ondersteboven afgedraaid. Amsterdam: Rialto. Breda: Chassé. Groningen: Poelestraat. Rotterdam: Lantaren/Venster. Utrecht: `t Hoogt.

My name is Joe

Bitterzoete film van Ken Loach over de onwaarschijnlijkheid van een goed leven in de achterbuurten van Engeland vertelt over de romance tussen een werkloze alcoholist en een welzijnswerkster met bindingsangst die zich beiden ontfermen over een aan de heroine verslaafd gezin. Goed spel van subtiel geschreven personages doet nooit vergeten dat gedrag en moraal afhangen van je plaats in de maatschappij. In 10 theaters.

La vie rêvée des anges

Debuutfilm van Erick Zonca toont een vriendschap in Lille tussen twee meiden die sterk van elkaar verschillen en ontdekken dat een droomleven voor gewone stervelingen niet is weggelegd. Elodie Bouchez, als de extroverte, onafhankelijke geest en Natacha Régnier, als het eeuwige slachtoffer, worden onontkoombaar en dicht op de huid geobserveerd en deelden de prijs voor de beste actrice in Cannes. In meer dan 9 theaters.

En verder

Abeltje in meer dan 30 theaters; De appel Amsterdam: Rialto. Groningen: Poelestraat. Utrecht: 't Hoogt; The Big Lebowski Heerenveen: Movieskoop; Claire Dolan Delft: Filmhuis Lumen. Tilburg: Louis; L'Eternite Et Un Jour Amsterdam: Rialto. Breda: Chassé. Den Haag: Haags Filmhuis; Elizabeth Amsterdam: Kriterion/Studio K. Groningen: Poelestraat. IJmuiden: City. Nijmegen: Cinemariënburg. Utrecht: Springhaver; Festen in meer dan 17 theaters; Gods and monsters Nijmegen: Cinemariënburg. Wageningen: Molenstraattheater; Lola rennt Amsterdam: Kriterion/Studio K, The Movies. Arnhem: Filmhuis Arnhem. Delft: Lumen. Enschede: Alhambra. Hilversum: Filmtheater Hilversum. Leeuwarden: Filmhuis Leeuwarden. Nijmegen: Cinemariënburg; Saving Private Ryan Cuyk a/d Maas: Bios Cuijk. Enschede: Alhambra. Middelharnis: Meijer. Rotterdam: IMAX. Slagharen: De Bonte Wever. Utrecht: Catharijne; State Of Dogs Amersfoort: De Lieve Vrouw. Eindhoven: Plaza Futura.