Eerste Apache-helikopters in Albanië

Op het vliegveld Rinas bij Tirana zijn gisteren zes van de 24 Apache-gevechtshelikopters aangekomen die de NAVO wil inzetten bij de strijd tegen Servische en Joegoslavische tanks en grondtroepen in Kosovo. De Apaches werden op Rinas even aan de media getoond alvorens door te vliegen naar het noorden van Albanië.

De met raketten en kanonnen bewapende gevechtshelikopters hadden eigenlijk al lang in Kosovo moeten zijn, maar slecht weer heeft de overbrenging vanuit Duitsland ernstig vertraagd. De Apaches, die worden vergezeld door een ondersteuningseenheid van bijna drieduizend Amerikaanse militairen, worden gestationeerd langs de grens van Albanië met Kosovo, in het uiterste noordoosten van Albanië.

Omdat de legering kan leiden tot wraakacties van de Serviërs aan de andere kant van de grens, is de NAVO gisteren begonnen met het overbrengen van rond 50.000 gevluchte Kosovaren die in hetzelfde gebied, rond de stad Kukës, bivakkeren, naar andere delen van Albanië. De afgelopen weken is het gebied rond Kukës regelmatig door de Servische artillerie onder vuur genomen.

(Reuters, AP, AFP)

Helikopters

In het fotobijschrift bij het artikel Eerste Apache-helikopters in Albanië (in de krant van donderdag 22 april, pagina 5) stond vermeld dat de aankomst van Apache-helikopters was afgebeeld. In feite waren op de foto Black Hawk-helikopters te zien.