Duitsers grootste in telecomfusie

Deutsche Telekom krijgt een belang van 56 procent in de nieuwe combinatie met Telecom Italia. Het bestuursvoorzitterschap zal jaarlijks rouleren tussen een Duitser en een Italiaan.

Dit hebben de twee concerns vanmiddag in Londen bekendgemaakt bij de presentatie van de grootste fusie die ooit door twee bedrijven is aangegaan. Vanmorgen ging de raad van bestuur van Telecom Italia akkoord met het fusievoorstel, maar met name in Rome bestaan politieke bedenkingen tegen de voorgestelde samenwerking.

De fusieplannen moeten leiden tot een nieuw bedrijf met een beurswaarde van rond 180 miljard dollar, 306.000 werknemers en een jaaromzet van omgerekend 130 miljard gulden. Het idee voor een fusie komt van Franco Bernabé, de chief executive officer van Telecom Italia. Hij wil hiermee een vijandige overnamepoging van concurrent Olivetti verijdelen. Olivetti blijft van plan zijn bod eind deze maand te formaliseren. Vanmiddag gaf de Europese Commissie zijn goedkeuring aan Olivetti's voorstel.

De topmannen van Deutsche Telekom en Telecom Italia krijgen samen een topfunctie binnen het gefuseerde bedrijf, waarbij per jaar het formele voorzitterschap zal rouleren om daarmee de Duits-Italiaanse gelijkwaardigheid te onderstrepen. ,,Met deze transactie leggen wij een fundament voor Europa's eerste mondiale telecombedrijf'', aldus Ron Sommer vanmiddag tijdens de persconferentie in Londen. Volgens Franco Bernabé zal de nieuwe onderneming met een breed palet van producten in alle telecombehoeften van klanten kunnen voorzien.

In regeringskringen in Rome bestaan twijfels over de fusieplannen. Deutsche Telekom is voor drie kwart in de handen van de Duitse overheid, en de centrum-linkse regering in Rome wil voorkomen dat Telecom Italia wordt genationaliseerd door een ander land.

Het Italiaanse kabinet wil hardere garanties dan de brief waarin gisteren is bezworen dat de fusie op basis van gelijkwaardigheid zal zijn en dat de Duitse staat bij operationele besluiten van het nieuwe bedrijf geen gebruik zal maken van zijn stemrecht. Met teleurstelling is in Rome geconstateerd dat een woordvoerder van het Duitse ministerie van Financiën vanmorgen opmerkte geen enkel motief te zien om deze verzekeringen verder uit te werken. Rome wil ze juist een juridische basis geven.

De angst voor Duitse overheersing wordt verder vergroot doordat de aandeelhouders van het eind 1997 geprivatiseerde Telecom Italia een heterogene groep vormen die minder makkelijk het beleid kan sturen.