Duitse fotografieprijs voor Eva Besnyö

De Amsterdamse fotografe Eva Besnyö (1910) is onderscheiden met de Erich Salomon Prijs 1999. Deze in 1971 ingestelde prijs voor humanistische fotojournalistiek wordt jaarlijks toegekend door de Deutsche Gesellschaft für Photographie en is een van de meest prestigieuze fotografieprijzen in Duitsland. De prijs is vernoemd naar de fotojournalist Erich Salomon en werd eerder toegekend aan onder meer de organisatie van World Press Photo en aan de fotografen Don McCullin en Sebastiao Salgado.

Twee jaar geleden werd de prijs toegekend aan Salomon's zoon Otto, die bekend werd onder zijn gekozen naam Peter Hunter. De prijs bestaat uit een Leica-camera met inscriptie.

,,Ik ben even verrast als vereerd'', zegt Besnyö. ,,Zelfs dat ik was voorgedragen voor de prijs was mij niet bekend.'' Ze zal haar prijs in het najaar in ontvangst nemen. Ook zal er een kleine tentoonstelling van haar werk worden georganiseerd, waarschijnlijk in het Folkwang Museum in Essen. ,,Helaas'', aldus Besnyö, ,,want ik ben nogal lui geworden.''

Besnyö, (Boedapest, 1910) ontdekte de fotografie na haar middelbare schooltijd. Haar fotografieopleiding volgde ze in Berlijn waar ze assisteerde bij een persagentschap en reclamefotografie maakte. In 1931 vluchtte ze samen met cameraman John Fernhout, met wie ze later zou trouwen, voor het oprukkende fascisme naar Nederland. Daar fotografeerde ze voor de architecten uit De 8 en opbouw, werkte voor De Groene Amsterdammer en Het Handelsblad en was betrokken bij de Vereniging van Arbeidersfotografen.

Besnyö werd in Nederland al diverse malen onderscheiden. Zo kreeg ze onder meer de Annie Romein-prijs, de Piet Zwart-prijs en de oeuvreprijs van het Fonds voor de Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst.