`Bemoedigend' kwartaal Philips

Het elektronica-concern Philips heeft naar eigen zeggen een ,,bemoedigend kwartaal'' achter de rug. Ondanks lagere resultaten bij de divisie componenten (beeldbuizen) en bij de productie van chips bleef de winst op het niveau van vorig jaar.

De nettowinst kwam in de eerste drie maanden van dit jaar uit op 469 miljoen euro (1,03 miljard gulden) tegen 708 miljoen euro (1,56 miljard) een jaar eerder. Wanneer de verkoop van bedrijfsonderdelen niet wordt meegerekend, resteert een resultaat van 325 miljoen euro, 4 miljoen meer dan in 1998. De omzet liep met 3 procent terug tot 6,8 miljard euro (14,7 miljard).

,,Cijfers die ons stimuleren om de doelstelling, een winstgroei van meer dan 10 procent, te behalen'', aldus financieel directeur J. Hommen in een toelichting. Het operationele resultaat over 1998 (2,76 miljard gulden) werd vorig jaar vooral gevormd door de eerste twee kwartalen, terwijl de laatste drie maanden een verlies lieten zien.

Daar staat tegenover dat Philips, om aan de eisen van de internationale kapitaalmarkt tegemoet te komen, boekhoudkundige wijzigingen heeft doorgevoerd, waardoor vergelijkingen met vorig jaar voor een deel mank gaan. Door de veranderingen, zoals het spreiden van de uitgaven aan software, komt de nettowinst circa 55 miljoen euro hoger uit.

Een probleemkind is momenteel de divisie componenten die, exclusief de verkoop van een bedrijfsonderdeel, de winst zag verdampen van 201 miljoen tot 21 miljoen euro. Vooral een verlies op de productie van platte beeldschermen haalde het resultaat naar beneden.

Vorige week maakte Philips bekend de productie van deze `flat panel displays' naar Japan te verhuizen. Door slechtere marktomstandigheden liep de winst op de chips met 60 miljoen euro terug tot 167 miljoen.

Meevaller was het teruglopende verlies bij de mobiele telefoons (PCC). In de eerste drie maanden werd nog een verlies geboekt van 50 miljoen euro, tegen het drievoudige een jaar eerder. Hommen wilde geen indicatie geven van het moment dat de mobiele telefoons winstgevend worden. Door lagere verliezen bij PCC sloeg het verlies van de divisie Consumentenproducten (43 miljoen) om in een winst van 73 miljoen euro.

Hommen wilde vanochtend geen toelichting geven op het lopende bod op VLSI, de Amerikaanse chipproducent die niet in Nederlandse handen wil komen. ,,We hebben met hen afgesproken geen enkele mededeling te doen.'' Deze zogeheten bevriezingsovereenkomst loopt tot 10 mei.