Autopsie op walvis

Moira Brown, van het Amerikaanse Centre for Coastal Studies, voert een autopsie uit op een 60 ton wegende Groenlandse walvis (Balaena mysticetus), een zoogdier dat uitsluitend in het Arctische gebied wordt aangetroffen. Deze vrouwtjeswalvis, die voor het eerst in 1974 werd gemerkt en toen `Staccato' werd gedoopt, werd dinsdag dood aangetroffen, twee kilometer uit de Amerikaanse oostkust ter hoogte van Wellfleet (in de staat Massachusetts). De onderzoekster stelt met behulp van ultrageluid de dikte van de vetlaag van `Staccato' vast. Op die manier kan de doosoorzaak van de walvis worden achterhaald. In tegenstelling tot een aantal soorten tandwalvissen en dolfijnen, die nog wel eens collectief `zelfmoord' plegen door het strand op te zwemmen, is deze walvis vermoedelijk het slachtoffer geworden van parasieten. De Groenlandse walvis heeft door zijn omvang geen `grote' natuurlijke vijanden. Van de Noord-Atlantische populatie van de Groenlandse walvis bestaan naar schatting nog maar 320 exemplaren. (Foto AP)