Ajax-coach houdt rekening met vertrek Van der Sar

Binnen een maand maakt doelman Edwin van der Sar bekend of ook hij Ajax gaat verlaten. De keeper van Oranje voerde onlangs een indringend gesprek met het bestuur van de Amsterdamse voetbalclub over zijn toekomst. Hoewel de 28-jarige Van der Sar nog een contract heeft tot 2001 zou hij volgens de Engelse media eind dit seizoen voor een bedrag van ongeveer 20 miljoen gulden verhuizen naar Manchester United. ,,Pertinent niet waar'', noemde hij die geruchten. ,,Maar er bestaat concrete belangstelling voor mij en ook ik zal eens vertrekken bij Ajax.''

De vraag is slechts wanneer en Van der Sar erkende dat hij soms moedeloos wordt van de onkunde in de verdediging van Ajax. Gisteravond hoefde hij in de opvallend slecht bezette Arena tegen het zielloze NEC (3-0) zowaar eens geen doelpunt te incasseren. Het was pas de negende keer dit seizoen dat Van der Sar de bal niet uit zijn doel hoefde te halen. Zondag was de international bijkans ontploft van woede over de kinderlijke wijze waarop zijn teamgenoten drie doelpunten aan Fortuna Sittard hadden geschonken. ,,Al steek ik zelf ook niet in een grootse vorm. Ook mijn spel heeft te lijden onder de crisis die Ajax momenteel doormaakt.''

Heeft Van der Sar de afgelopen maanden niet intens verlangd naar een vertrek bij Ajax, waar hij al aan zijn negende seizoen bezig is? ,,Natuurlijk heb ik me regelmatig afgevraagd waar ik het nog voor doe'', luidde het veelbetekenende antwoord. In 29 duels werd Van der Sar 35 keer gepasseerd en soms had hij de weemoed naar het verleden niet kunnen onderdrukken. ,,Als je zo slecht speelt en knullige goals tegenkrijgt, is het niet zo gek dat je gaat twijfelen'', zei Van der Sar. ,,Maar hoe frustrerend dit seizoen ook verloopt, elke vergelijking met het Ajax van enkele jaren geleden is zinloos.''

De discussie die Van der Sar met het Ajax-bestuur voerde, had dan ook slechts één thema: hoe denkt de club het verval te stoppen? Coach Jan Wouters heeft al een grote schoonmaak aangekondigd. Liefst vijftien spelers uit de A- en B-selectie van Ajax dienen te vertrekken. Het moet voor afvallers als Mensah, Melchiot, Splinter en Gorré een wrang idee zijn geweest dat zij gisteravond in het duel met NEC door Wouters slechts in de etalage werden gezet. ,,Maar ik ben tegenover iedereen duidelijk en eerlijk geweest'', zei Wouters. ,,Ook de voetballers die niet bij Ajax kunnen blijven, spelen voor hun premie en om in beeld te komen bij een andere club.''

Desondanks zal de ingrijpende renovatie de harmonie bij Ajax niet bevorderen. ,,Dat zou ook een reden kunnen zijn voor de slechte prestaties'', denkt Van der Sar. ,,Sommige jongens zijn met hun eigen toekomst bezig, terwijl Ajax het juist van een sterke teamgeest moet hebben en niet van de individuele kwaliteiten van de spelers.'' Ook de discipline bij Ajax heeft volgens Van der Sar te lijden gehad ,,onder externe factoren''. Het was immers een veeg teken dat Wouters zijn spelers een boete van maar liefst 10.000 gulden oplegde na de wanprestatie bij Cambuur.

Kon Van der Sar die maatregel billijken? ,,Het is een hoop geld, maar ik denk dat het nodig was'', meent hij. ,,Voor het hameren op discipline geldt hetzelfde als bij de oefenstof op de training, je moet het blijven herhalen. Vroeger was dat inderdaad niet nodig. Iedereen dacht dat de problemen bij Ajax opgelost waren na het vertrek van Frank en Ronald de Boer en dat we zonder hen zelfs beter af zouden zijn. Maar de mensen vergaten wel dat we twee wereldspelers kwijtraakten.''

Vier spelers (Vierklau, Van Halst, O'Brien en Mokoena) werden reeds naar Amsterdam gehaald om de vacatures te vervullen. Wouters wil daar nog vijf aankopen aan toevoegen om de nummer 7 van de eredivisie een nieuw gezicht te geven. Maar de trainer van Ajax houdt er serieus rekening mee dat hij ook op zoek moet naar een nieuwe doelman. ,,Ik heb een goed gesprek gevoerd met het bestuur van Ajax'', vertelde Van der Sar. ,,Onze standpunten zijn duidelijk. Of ik van Ajax mag praten over een transfer? Praten mag toch altijd? Ik zal het in elk geval niet zo ver laten komen als de broertjes De Boer, ik heb geen conflict met Ajax.''

Juist Van der Sar zal na de massale leegloop bij Ajax worden beschouwd als een onmisbare pijler in de wederopbouw van de zo diep gevallen landskampioen. ,,Dat zou een uitdaging kunnen zijn'', zegt hij, aarzelend. Maar het is voor hem ook het ideale moment om eventueel Peter Schmeichel op te volgen bij Champions League-finalist Manchester United. Ook het Italiaanse Lazio Roma staat voor Van der Sar in de rij.

Had de gelouterde doelman in gedachten al afscheid genomen van Ajax, toen hij zijn club moed insprak? ,,Ik geloof in de toekomst van Ajax. Ajax komt er beslist weer bovenop, want dit seizoen is niet maatgevend. Maar doet het pijn te bedenken dat we ons wellicht niet zullen plaatsen voor de UEFA Cup, terwijl Nederland vooral dankzij onze prestaties drie clubs voor dat toernooi mag inschrijven.''