Ziekenhuis in Blaricum least verpleegsters

Het ziekenhuis Gooi-Noord in Blaricum heeft zeven verpleegkundigen geleast om het personeelstekort te bestrijden. Het is voor het eerst dat een ziekenhuis zijn toevlucht neemt tot lease-verpleegkundigen.

De lease-verpleegkundigen zullen onder meer gaan werken op de afdelingen chirurgie en neurologie van het ziekenhuis Gooi-Noord. Gooi-Noord is een middelgroot ziekenhuis met 456 bedden.

De lease-verpleegkundigen zijn afkomstig van het bureau Plan Co in Schoonhoven, dat de lease-constructie heeft bedacht. Het bureau neemt verpleegkundigen in dienst om ze bij ziekenhuizen in het hele land te werk te stellen. De verpleegkundigen zijn niet gebonden aan de CAO voor het ziekenhuiswezen, maar hebben hun eigen arbeidsvoorwaarden.

Het ziekenhuis Gooi Noord ziet de inzet van lease-verpleegkundigen als een tijdelijke maatregel om wachtlijsten en wachttijden in het ziekenhuis in de hand te houden. Hoe lang de lease-verpleegkundigen precies in dienst zullen blijven is nog niet bekend. Evenals veel andere ziekenhuizen kampt Gooi-Noord met personeelsgebrek, onder meer veroorzaakt door zwangerschapsverloven en vakanties.

Volgens directeur patiëntenzorg Hoelen-Lem blijft het werken met vast personeel wel de voorkeur houden. ,,Vaste medewerkers kunnen een bijdrage leveren aan het ontwikkelen van beleid rondom de patiëntenzorg en kunnen meer inhoud geven aan het leveren van zorg.'' Dat het ziekenhuis toch ervoor kiest om met lease-verpleegkundigen te werken, komt volgens Hoelen Lem uitsluitend door het tekort aan vaste medewerkers en de moeite die het ziekenhuis heeft om aan uitzendkrachten te komen. De lease-verpleegkundigen zijn voor het ziekenhuis iets duurder dan de uitzendkrachten.