Zhang: geen films op festival Cannes

De Chinese filmregisseur Zhang Yimou heeft twee van zijn recentste films teruggetrokken van het filmfestival in Cannes, dat van 12 tot en met 23 mei wordt gehouden. Zhang vindt dat de organisatoren van het filmfestival zijn films niet hebben begrepen en er een onbedoelde politieke lading aan hebben gegeven.

In een brief aan de directie van het festival, die in de Pekingse jongerenkrant Dagblad van de Jeugd is afgedrukt, schrijft Zhang dat de mensen in het westen alle Chinese films uitsluitend door een politieke lens bekijken. `Iedereen mag zijn eigen mening hebben over de vraag of een film goed of slecht is. Maar wat ik niet kan aanvaarden is dat het westen al heel lang Chinese films politiseert. Als ze niet tegen de regering zijn, worden ze beschouwd als propaganda. Ik hoop dat dit geleidelijk kan veranderen.' Volgens het Dagblad van de Jeugd is Zhang woedend op directeur Gilles Jacob van het filmfestival die de films omschreef als `propaganda voor het Chinese regime'.

De films die Zhang Yimou nu niet wil laten meedingen naar de Gouden Palm zijn Yige dou by neng shao (Niet een minder) en Wode fuqin muqin (Mijn vader en mijn moeder). De eerste, die vorige week in Peking in première ging, gaat over de moeilijkheden bij het onderwijs aan kinderen op het Chinese platteland. De tweede film is een liefdesverhaal dat in Mongolië speelt.

Zhang is een van de weinige Chinese regisseurs die internationaal erkend wordt. Hij werd aan het eind van de jaren tachtig beroemd met een reeks films waarin zijn partner Gong Li de hoofdrol speelde, waaronder Het rode korenveld, Raise the Red Lantern en The Story of Qiu Ju. Maar in 1995 kwam hij in de problemen met de Chinese overheid toen zijn film Leven zonder toestemming in Cannes werd vertoond. (AFP)