Vezeldochter van Akzo schrapt 1.200 arbeidsplaatsen

Vezelbedrijf Acordis, een honderd procents dochter van chemieconcern Akzo Nobel, gaat het aantal arbeidsplaatsen met nog eens 1.200 terugbrengen. In totaal komt de personeelsreductie bij Acordis daarmee uit op 2.050. Eerder al maakte de directie bekend 850 banen te laten verdwijnen.

Dat heeft de directie van Akzo Nobel vanochtend bekendgemaakt bij de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal. De verdergaande personeelsreductie treft vooral vestigingen in het Duitse Beieren, waar 570 arbeidsplaatsen verdwijnen. Bij Nederlandse bedrijven gaan 320 banen - voornamelijk in Ede en Emmen – teloor.

Volgens financieel directeur dr. F.W. Fröhlich zijn de voorgenomen maatregelen een direct gevolg van de `cyclische' neergang van de textielactiviteiten. Terwijl de markt voor vezels een dieptepunt leek te bereiken is daar de crisis in Zuidoost-Azië bijgekomen, die heeft geleid tot `een dramatische toename van de export van vezels, textiel en kleding' uit de betrokken landen. Daardoor zijn de prijsniveaus nog verder gedaald en de marktomstandigheden weer aanzienlijk verslechterd. Door de maatregelen wil Akzo Nobel de capaciteit bij Acordis fors terugbrengen en zo de kosten verminderen. Hoeveel die kostenreductie bedraagt kon Fröhlich vanochtend niet zeggen.

Door Acordis efficiënter te laten werken kan het bedrijf, wanneer het definitief is verzelfstandigd, de concurrentie beter aan. Ook zonder Azië-crisis moet de onderneming op een markt opereren die mondiaal een steeds heviger concurrentie toont.

Acordis is een multinationale groep van ondernemingen die is gevormd na samenvoeging van de activiteiten van Akzo Nobel en het Britse Courtaulds, dat vorig jaar door het Nederlands-Zweedse bedrijf werd overgenomen. Acordis maakt chemische vezels en speciale producten voor industriële, textiele, medische en hygiënische toepassingen. De omzet bedraagt meer dan vijf miljard gulden op jaarbasis. De groep telt nu nog 18.000 werknemers bij productiebedrijven in Duitsland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Brazilië, Italië, Spanje en Polen.

Ondanks de slechte omstandigheden is Acordis in het eerste kwartaal van dit jaar niet in de rode cijfers terechtgekomen. Door de overname van de vezels van Courtaulds nam de omzet met bijna 450 miljoen gulden toe.

Het nettoresultaat van Akzo Nobel als geheel was in het eerste kwartaal van '99 zeven procent lager dan in de eerste drie maanden van '98 en kwam uit op ruim 380 miljoen gulden. De divisies geneesmiddelen en verven en lakken zorgden wel voor hogere bijdragen, maar dat woog niet op tegen de hogere financieringslasten als gevolg van de koop van Courtaulds en de lagere resultaten van Acordis.

Akzo's omzet steeg met 23 procent tot 7,53 miljard gulden, het bedrijfsresultaat met 11 procent tot 684 miljoen gulden. Die stijgingen werden veroorzaakt door de acquisitie van Courtaulds, maar vooral ook door de farmaceutische activiteiten, die weer – autonoom – voor een groei van ruim 10 procent zorgden. Opnieuw leverde het farmaceutische bedrijf Organon, dat vooral in de VS succesvol opereert, de belangrijkste bijdrage aan de groei.

Op het gebied van verven en lakken is Akzo Nobel vooral gegroeid door aankopen van andere bedrijven, met name Courtaulds. Die acquisities veroorzaakten in het eerste kwartaal een groei van de omzet met 37 procent. Het bedrijfsresultaat nam met 40 procent toe. De integratie van de verfactiviteiten van Akzo en Courtaulds zijn nu grotendeels voltooid.