Verdenking van racisme

Met 96 tegen 55 stemmen heeft de Zwitserse Nationalrat, de Tweede Kamer, de parlementaire onschendbaarheid opgeheven van Rudolf Keller, leider van de nationalistische Zwitserse Democraten. De 43-jarige Keller wordt verdacht van racisme. Hij riep zijn landgenoten vorig op om ,,alle Amerikaanse en joodse goederen, restaurants en vakanties'' te boycotten. Zijn oproep was een reactie op de toenemende druk van Amerikaans-joodse organisaties op Zwitserse banken, die handelden met de nazi`s, om schadeclaims te honoreren. De Ständerat, de Zwitserse Eerste Kamer, die eerder heeft gezegd dat Kellers uitspraak niet onder de antiracismewet valt, moet nu opnieuw een oordeel uitspreken over de opheffing van de onschendbaarheid, voordat een rechtszaak tegen Keller kan worden begonnen. (AP)