VANBINSBERGEN

Omdat Boy Edgar-prijswinnares Corrie van Binsbergen af en toe ook loos wil gaan buiten haar Grote Brokken en Brokken vijf om richtte zij vorig jaar VANBINSBERGEN op. Met dit kwartet, dat naast Van Binsbergen bestaat uit gitarist Anton Goudsmit en de gebroeders Gerry en Harry Arling op bas en drums, maakt de gitariste naar eigen zeggen `prettig gestoorde jazzrock'.

Het geluid van de titelloze debuut-cd is even veelkleurig als de cd-hoes, die Van Binsbergens dochtertje maakte met behulp van de grootste doos crayons die ze maar kon vinden. In `Tag you're it' en `Dr. Schweitzer's last mission' kronkelen de naturel klinkende gitaren van Van Binsbergen en Goudsmit langs heldere melodielijnen zonder ook maar ergens verstrikt te raken in oeverloze, abstracte solo's. In het halsbrekende `Research on pigs' daarentegen duelleren ze gillend en grauwend op het scherpst van de snede. Feedback en Bill Frissell-achtige slides vullen het eigenzinnige klanklandschap van VANBINSBERGEN met impressionistische vegen en opwellende klankfonteinen. Om vaak direct daarna gevolgd te worden door zeer strakke rockbreaks en nonchalant swingende intermezzo's. Ondanks het feit dat de meeste nummers op de cd minstens gedeeltelijk geïmproviseerd zijn, klinken ze stuk voor stuk zeer solide en doordacht.

VANBINSBERGEN: VANBINSBERGEN (VIA Records, 9920742)