Uitmelken formule

Eerst was er Scream, de superieure genreparodie waarmee scenarioschrijver en wandelende filmcitatenencyclopedie Kevin Williamson en veteraan-regisseur van de griezelfilm Wes Craven de scream queens uit de bloederige slasherfilm met een postmoderne knipoog nieuw leven inbliezen. Met een flink aantal tussenstappen via I Know What You Did Last Summer en Scream 2, waar Williamson en Craven steeds minder mee te maken hadden, is er dan nu I Still Know What You Did Last Summer. Hoe inventief kunnen producenten kunnen zijn in het uitmelken van een succesformule... Voor zowel het scenario als de regie van I Still Know... werden kneedbare debutanten aangetrokken, hoofdrolspeelster Jennifer Love Hewitt en haar introverte vriendje Freddie Prinze Jr. werden in de vorige film door de moordende visser gespaard en zijn dus weer van de partij, maar dat is het wel zo'n beetje. De relativerende humor die Scream zo briljant maakte en waarvan I Know What... nog maar een restant bezat, is nu helemaal verdwenen. Het van horrorfilms zo aantrekkelijke spel met verwachtingspatronen en verrasingseffecten dat langzaamaan de spanning van een alomtegenwoordige en nietsontziende monstermoordenaar ondraaglijk maakt, wordt al tijdens het exposé weggeven door een te ingenieus en dus te gemakkelijk te doorzien raadseltje wat de identiteit van de moordenaar veel te vroeg verraadt. Daarmee wordt I Still Know... onschadelijk gemaakt, zo onschadelijk dat dit met gemak de eerste slasherfilm is waar je je moeder of je zusje mee naartoe kunt nemen. I Still Know... is alleen leuk door de aanwezigheid van zangeresje Brandy (op de Nederlandse televisie ook te zien in de sitcom `Moesha') als zwarte scream queen. Maar zelfs dat is geen noviteit.

I Still Know What You Did Last Summer. Regie: Danny Cannon. Met: Jennifer Love Hewitt, Freddie Prinze Jr., Brandy, Jennifer Esposito. In: 40 theaters.