SALSA VAN VERSE LIMABONEN

Heel af en toe zie ik verse limabonen (zeer grote witte bonen) in de groothandel. Hoewel ze behoorlijk duur zijn (bijna twintig gulden per kilo!) kan ik ze niet laten liggen. Gedroogde limabonen zijn ook lekker, mits u mooie, plompe en gave exemplaren kunt krijgen, maar niets gaat boven de boterzachte smaak en structuur van verse limabonen (In het Engels heten die niet voor niets `butter beans'). Het is onmogelijk om een precieze richtlijn te geven voor het inkopen van gedroogde bonen, maar ik geef de volgende paar punten ter overweging. Koop gedroogde bonen bij voorkeur bij etnische winkels waar de omzet hoog is. Koop nooit gerimpelde exemplaren en koop geen bonen met bruine plekjes. Als de gedroogde bonen voorverpakt zijn, controleer dan of de verpakking luchtdicht is. Wie geen verse limabonen kan vinden kan er natuurlijk gedroogde voor in de plaats nemen. Week in dat geval gedroogde bonen een nacht in schoon water. Zo'n 250 gram gedroogde bonen leveren ongeveer 700 gram gekookte bonen op en die hoeveelheid hebt u nodig. De kooktijd van gedroogde bonen kan variëren, maar reken op circa 2 uur. Dompel de tomaten in een kom kokend water en laat een paar minuten staan. Giet de tomaten af, pel ze, ontzaad ze en snijd ze in blokjes. Zet de blokjes tomaat weg. Verhit de olijfolie in een ruime pan en fruit er de ui, knoflook, wortel en bleekselderij circa 5 minuten in, waarbij u het mengsel af en toe omschept. Schep er het laurierblad en de tijm door en laat het geheel nog een paar minuten bakken onder af en toe omscheppen. Spoel de bonen onder de koude kraan om eventuele ongerechtigheden te verwijderen. Schep ze door het uimengsel in de pan. Schep er dan de tomaten door. Giet er de lamsbouillon over en laat het mengsel een paar minuten hard koken. Draai het vuur naar matig en laat de bonen in circa 1 1/2 uur gaar worden. Bestrooi het bonenmengsel royaal met zout en peper. Schep er voor het serveren verse koriander en kappertjes door. Serveer met bv. gesmoorde lamsschenkels.

    • Kim Maclean