Onbevoegden geven met plezier een uurtje les

In Breda stonden vanmorgen onbevoegde leraren voor de klas. Overigens waren het zeer ter zake kundige lieden, maar ja, ze missen toch ,,de pedagogische en didactische scholing'', aldus de conrector van het Prisma Graaf Engelbrechtcollege.

Voor H.Nelissen, directeur van de ABN Amrobank in Breda, is het onderwijs zo gek nog niet. ,,Ik zou er geen bezwaar tegen hebben om vijf uur per maand les te komen geven'', zei hij vanochtend nadat hij de les economie in de vierde klas van het atheneum op het Prisma Graaf Engelbrechtcollege had overgenomen, een school voor Mavo, Havo en Atheneum.

Een uur lang vertelde hij over voetbal, onderwijs en de euro. ,,Absoluut geen negatieve ervaring'', zei hij na afloop.

Negen scholen voor het voortgezet onderwijs in Breda en omgeving hadden vandaag geen leraar voor de klas staan maar een prominent streekgenoot. Onder anderen kwamen de burgmeester van Oosterhout, directeur Roelant Oltmans en doelman Jonh Karelse van de voetbalclub NAC om een uur lang les te geven. Ze waren vrij in de keuze van het vak dat zij mochten geven.

In navolging van het idee van minister Hermans (Onderwijs) om onbevoegde docenten voor de klas te zetten, had de N.V. Breda, een vereniging van rectoren in Breda, een aantal mensen uitgenodigd om onbevoegd les te komen geven. Het idee was geboren tijdens een overleg van rectoren in Breda.

Qua onderwerp bleven de meesten dicht bij huis. Zo hield Roelant Oltmans, algemeen directeur van NAC en vroeger hockeycoach, het bij zijn eigen voetbalclub en sprak W. Ligtvoet, de burgemeester van Oosterhout, over het gemeentebestuur. ,,De jeugd moet toch actief bij de plannen voor de toekomst worden betrokken, en dat gaat niet altijd even makkelijk'', aldus de burgemeester.

Kees Schalk van N.V. Breda noemt het plan een ludieke actie. ,,Men denkt wel dat het lerarentekort makkelijk is op te lossen, maar dat is dus niet zo'', aldus Schalk. Met deze actie wil hij speciaal de aandacht vestigen op dit tekort.

A. de Caluwé, conrector van het Prisma Graaf Engelbrechtcollege, vertelt dat het ook de bedoeling was dat de leerlingen het verschil merken tussen iemand uit het bedrijfsleven en een docent. ,,Ze missen toch de pedagogische en didactische scholing. Qua vakkennis zal het wel goed zitten, maar wat ook meetelt is de manier waarop je het overbrengt.''

Volgens de N.V. Breda moet er zo snel mogelijk gezorgd worden voor een compacte, maar degelijke opleiding voor onbevoegde leraren. Vanuit de lerarenopleidingen klinken geluiden dat men daar wel aan wil meewerken. ,,Ze zijn nu bezig trajecten op te zetten, zodat afgestudeerden van HBO en universiteit binnen twee jaar dat papiertje kunnen krijgen'', vertelt De Caluwé.

Niet iedere docent ontbeerde ervaring. NAC-directeur Oltmans zegt alle scholen al achter de rug te hebben, ,,van zeer moeilijk opvoedbare kinderen tot leerlingen aan het gymnasium''. Voor vliegende proppen papier en scholieren die aan het keten zijn, was hij dan ook niet bang.

Oltmans: ,,Daar heb ik me op voorhand al niet druk om gemaakt.'' Overigens denkt Oltmans niet dat er ,,al te diepe factoren achter de actie zitten''. Hij ziet het vooral als ,,een ludieke actie''.

Ook N. van Os, wethouder in Breda, had al eerder les gegeven. ,,Vlak na mijn studie heb ik een halfjaar les gegeven op een HTS. Toen was er al een tekort aan docenten. Het beviel wel goed, maar het was niet datgene waarvoor ik geleerd had. Ik was toen op zoek naar een leuke baan.''