Negen jaar cel wegens mensenroof

De rechtbank in Zutphen heeft gisteren een 31-jarige man veroordeeld tot negen jaar cel wegens het medeplegen van mensenroof en mensenhandel en deelname aan een criminele organisatie.

Twee medeverdachten kregen respectievelijk drie jaar cel en zes maanden cel. Tegen de hoofdverdachte was tien jaar cel geëist.

De drie mannen uit Soedan, Nigeria en Liberia ronselden in Nigeria onder valse voorwendsels minderjarige meisjes en lieten hen met valse papieren naar Nederland komen, waar ze zich moesten melden bij een opvangcentrum voor minderjarige asielzoekers. Vervolgens verdwenen de meisjes naar een van de verdachten, die hen vervolgens dwong tot prostitutie in Nederland, België of Italië.

De meisjes moesten een bedrag van vijftigduizend gulden aflossen, zogenaamd de kosten van de reis. Ze werden door de organisatie bang gemaakt met voodoo-rituelen.

De mannen maakten volgens justitie pakketjes met haar, bloed, nagels en huidschilfers van de meisjes, waarmee voodoo-priesters macht over hen zouden kunnen uitoefenen en familieleden in Nigeria zouden kunnen mishandelen als de meisjes niet zouden gehoorzamen.

De zaak kwam aan het licht toen uit de opvangcentra in Nunspeet en Lochem regelmatig meisjes verdwenen.

Tussen 1996 en 1998 zijn in totaal 31 meisjes verdwenen. Tien van hen werden door de politie teruggevonden in de prostitutie. Een aantal andere verdachten in deze zaak komt later voor de rechter.