NAVO-bom op partijcentrale in hart Belgrado

Bij nieuwe NAVO-bombardementen op doelen in Joegoslavië is vannacht in het centrum van Belgrado het hoofdkwartier van de regerende socialistische partij in brand geschoten.

In dit gebouw zetelen behalve het hoofdkwartier van de socialisten ook het televisiestation van de dochter van de Joegoslavische president Miloševic en het televisiestation Pink, dat wordt geleid door een prominent lid van de partij van Miloševic' vrouw. De Serviërs reageerden woedend.

In Novi Sad in het noorden van Joegoslavië, waar twee van de drie bruggen over de Donau door de NAVO waren verwoest, werd vannacht de derde brug onder vuur genomen. Volgens de Serviërs is de brug niet verwoest: voetgangers kunnen er nog gebruik van maken. Op de brug hebben zich wekenlang inwoners van Novi Sad als `menselijk schild' opgesteld. Vannacht was de brug leeg.

Britse media berichtten vanmorgen over een op handen zijnde strategiewijziging, die de inzet van grondtroepen op termijn mogelijk maakt. Premier Blair, eerst tegenstander van grondtroepen, zou komend weekeinde de Amerikaanse president Clinton hiervoor proberen te winnen. De berichten werden in de Tweede Kamer door minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) tegengesproken.

De NAVO beschuldigde gisteren de Serviërs van een wreed kat-en-muisspel met tienduizenden vluchtelingen in Kosovo. Volgens woordvoerder Jamie Shea beschieten ze vluchtelingen in de bergen om hen daaruit te verdrijven. Vervolgens worden die vluchtelingen gedwongen naar de grenzen te gaan. Die worden prompt gesloten, waarna de vluchtelingen worden gedwongen terug te keren. Gisteren kwamen slechts 2.500 Kosovaren aan in Albanië.

De Britse regering meldde gisteren een ,,enorm dossier'' over door Serviërs gepleegde schendingen van de rechten van de mens te hebben overhandigd aan het Haagse VN-tribunaal. De openbare aanklager van het tribunaal zei dat het nog lang kan duren voordat aanklachten worden uitgebracht,, maar dat wel wordt geprobeerd het onderzoek ,,tot het hoogste niveau'' door te zetten. Als er genoeg bewijsmateriaal tegen president Miloševic bestaat, zo zei ze, zal ook hij in staat van beschuldiging worden gesteld. De OVSE sprak gisteren van talrijke meldingen van wreedheden als folteringen en verkrachtingen door Serviërs. Daarbij werd aangetekend dat de beweringen niet kunnen worden geverifieerd, maar dat ze geloofwaardig zijn door het grote aantal overeenkomstige meldingen. Duidelijk is, aldus de OVSE, dat Albanezen in Kosovo volstrekt rechteloos zijn. (Reuters, AP, AFP)

DOSSIER: www.nrc.nl