Microsoft scoort boven verwachting

Microsoft heeft in het eerste kwartaal van dit jaar boven verwachting gepresteerd. De nettowinst van het Amerikaanse softwarebedrijf is gestegen met ruim 43 procent tot 1,92 miljard dollar (3,97 miljard gulden). De omzet groeide met 15 procent tot 4,33 miljard dollar. (8,96 miljard gulden)

Dat heeft Microsoft gisteren bekendgemaakt na het sluiten van de Amerikaanse beurzen. De winst in het eerste kwartaal, het derde van Microsofts boekjaar, werd gunstig beïnvloed door de gang van zaken in Azië. De omzet ging daar ondanks de economische crisis omhoog met 22 procent tot 475 miljoen dollar, vooral door goede verkopen in Japan. De resultaten in Latijns Amerika bleven achter.

Over de eerste negen maanden van het boekjaar steeg de winst met 78 procent tot 5,58 miljard dollar. De omzet nam toe met 26 procent tot 13,22 miljard dollar.

Microsoft realiseerde met name een verbetering van de verkopen in software voor de zakelijke markt zoals het besturingsprogramma Windows NT en het programmapakket Office.

De winst per aandeel van Microsoft bedroeg in het afgelopen kwartaal 35 cent per aandeel, terwijl analisten hadden gerekend op niet meer dan 32 cent per aandeel.

Het softwarebedrijf is van plan het nieuwe programmapakket Office2000 op 10 juni van dit jaar op de markt te brengen. Voorverkopen van Office2000 die in het afgelopen kwartaal zijn gerealiseerd zullen pas worden meegerekend in de resultaten van komende kwartalen.

Microsoft is voorzichtig over de groeivooruitzichten voor de rest van dit jaar. Het concern houdt er rekening mee dat afnemers terughoudend zijn met aankopen met het oog op de te verwachten problemen rond de millenniumovergang.