Le Pen: `Miloševic meer gediaboliseerd dan ik'

Volgens Jean-Marie Le Pen, leider van het extreem-rechtse Franse Front National, verzet Miloševic zich tegen `de nieuwe Amerikaanse wereldorde'.

,,Miloševic is een dictator, maar een gekozen dictator'', zegt Jean-Marie Le Pen, de leider van het Front National. Frankrijks boegbeeld van extreem-rechts had net `deze oorlog tegen alle morele, ethische en esthetische normen van onze beschaving' veroordeeld en met instemming een Servische verklaring voor regeling van het conflict in Kosovo voorgelezen, toen hij zich geroepen voelde wat gas terug te nemen: ,,Ik ben de advocaat van Miloševic niet.''

De 70-jarige Algerije- en Indochina-veteraan is altijd beter geweest in de bijtende kritiek dan in de evenwichtige beoordeling van andere spelers op het publieke toneel. Bij de tegenstander nummer één van het Atlantisch bondgenoot doet Le Pen desondanks een poging tot nuancering. Miloševic is per slot van rekening een man met wie hij de afkeer van etnische integratie van harte deelt.

Bovendien is Le Pen een verklaarde steunbeer van de underdog. ,,Miloševic is bezig mijn rol over te nemen als de meest gediaboliseerde man van Europa. Ik weet hoe het voelt verketterd te worden.'' Daar staat tegenover dat de Joegoslavische leider wel een communist is, een mensensoort dat Jean-Marie Le Pen zijn hele leven heeft bestreden. ,,Ik behoor tot de kleine groep in Frankrijk die nooit communistisch is geweest. De grote meerderheid is het op zijn minst een beetje geweest om maar bij de grote familie te horen.''

De resterende en nieuwe kopstukken van zijn romp-Front National kijken met ingehouden adem toe terwijl `le président' Le Pen ten overstaan van enige buitenlandse journalisten Pinochet zijn hartelijke steun aanbiedt en de Golfoorlog een ,,slecht staaltje Westerse propaganda ten gunste van Koeweit'' noemt. Miloševic is vooral de gebeten hond omdat hij zich tegen `de nieuwe Amerikaanse wereldorde' verzet. Nu meer dan tweederde van het Franse volk de NAVO-acties in Joegoslavië steunt, is het de vraag of dat standpunt de toch al zwaar geslonken electorale kansen van het Front National niet verder beperkt.

Le Pen trekt zich van die vrees weinig aan, hij heeft altijd nieuwe grenzen verkend en het onzegbare gezegd, het bestaan van de vernietigingskampen in de Tweede Wereldoorlog gerelativeerd. Daar is hij bij herhaling voor veroordeeld. Le Pen is voor zijn doen eerder gematigd. Niettemin: ,,Frankrijk heeft niets te zoeken in deze oorlog die alleen maar de belangen en strategie van de Verenigde Staten dient. Bovendien is deze oorlog in strijd met het VN-handvest en het NAVO-verdrag, heeft de Assemblée Nationale geen toestemming tot Franse deelname gegeven en voert men geen oorlog tegen een land dat men onlangs voor een conferentie op zijn grondgebied uitnodigde (Rambouillet, red).''

Maar de etnische zuiveringen dan? ,,Ach, etnische strijd is er al eeuwen in Kosovo. Vooral de laatste halve eeuw zijn Albanezen Kosovo binnengevallen om daar negentig procent van de bevolking te gaan uitmaken. Zij vluchtten voor een communisme dat nog absurder was dan het Joegoslavische. Ik heb al zo veel exodussen gezien, in de jaren dertig, na de Angelsaksische bombardementen van Frankrijk in '43, in Vietnam en meer dan een miljoen `pieds noirs' die de martelingen in Noord-Afrika ontvluchtten (na de onafhankelijkheid van Algerije in 1962, red.). Ik relativeer exodussen wat.''

Hoe democratisch was die verkiezing van Miloševic? ,,Wat is democratie? Er zijn verkiezingen geweest. Is Frankrijk een democratie? Voor de komende Europese verkiezingen krijgen wij geen kans onze 4,5 miljoen kiezers via radio en televisie te informeren, de zendtijd wordt verdeeld naar gelang het aantal Kamerzetels, en niet naar EP-zetels.'' Le Pen en de zijnen hebben veertien zetels in Straatsburg, een kostbaar goed omdat het Franse districtenstelsel hen op dit moment uit de Assemblée Nationale houdt.

Volgens de laatste peilingen zou Le Pen in juni op vier procent kunnen rekenen, evenveel als zijn afgesplitste rivaal Bruno Mégret. Bij de laatste landelijke verkiezingen kwam het vereende Front National op vijftien procent. Voor de Europese verkiezingen pochte Le Pen dat hij zou doorbreken naar twintig procent. Dat perspectief is vervlogen, al hoopt hij nog op tien à vijftien procent.

Le Pen heeft onverwachte medestanders in deze gespannen tijden. De Franse communisten bijvoorbeeld zeggen hetzelfde over Kosovo en zijn even anti-Europees. ,,Ja de PCF is in verwarring. Maar wat maakt een identieke analyse uit? Als dezelfde dingen door verschillende stemmen worden gezegd wordt de uitnemendheid van de redenering onderstreept.'' En de rechtse lijst van Philippe De Villiers en Charles Pasqua, die ook tegen Kosovo en de Europese Unie is, en 12,5 procent in de peilingen haalt? ,,Die zitten op het vlot van Medusa. Dat zijn de schipbreukelingen van de Vijfde Republiek (van De Gaulle, red.). Die houden aan hun Franse baantjes vast en zullen geen zitting nemen in het Europees Parlement.'' Le Pen wel, Straatsburg is het enige baantje dat het land hem gunt. Met straks Charles de Gaulle, de kleinzoon, in zijn fractie.

    • Marc Chavannes