Keepers trekken de aandacht bij onbeslist topduel

Terwijl trainer Robson voor de tv-camera briesend van woede de beslissingen van arbiter Jol aan de kaak stelde, wandelde doelman Waterreus schijnbaar onbewogen naar de kleedkamer van het Gelredome. De keeper van PSV speelde gisteravond zijn eigen wedstrijd tegen Vitesse, dat dankzij een late treffer van Reuser dik tevreden was met de 3-3 eindstand. Na een slechte maar spannende wedstrijd behoudt Vitesse een voorsprong van een punt op PSV. Beide clubs zijn met Willem II (twee punten minder dan Vitesse) in de race voor een directe plaats in de Champions League.

Waterreus kreeg weinig ballen en toch drie tegentreffers te verwerken. Hij kon zichzelf weinig verwijten. Over de belabberde verdediging van PSV, dat dit seizoen al 43 doelpunten moest toestaan, wilde hij geen mededelingen doen. In een vraaggesprek met een Brabantse krant uitte Waterreus afgelopen maandag felle kritiek. ,,PSV heeft twee wereldspitsen en een goede keeper, verder niks'', luidde een van zijn opmerkelijke uitspraken. Verder hekelde hij het bestuursbeleid en de aanstelling van `tussenpaus' Robson.

Opvallend genoeg weigerde Waterreus zich te distantiëren van de gewraakte uitspraken. Hij excuseerde zich niet bij de voorzitter, wél bij de medespelers. ,,Ik voelde me maandag een kleine jongen toen ik in de kleedkamer het boetekleed aantrok'', vertelde Waterreus gisteren. ,,Ik heb de jongens niet willen kwetsen. Ik heb twee slechte nachten gehad. Ik heb meer problemen dan de spelers.''

Volgens Waterreus hebben zijn uitspraken niets te maken met de aankoop van de Joegoslavische doelman Kralj, met wie hij volgend seizoen de concurrentiestrijd moet aangaan. Eerder moest hij zich bewijzen tegenover de keepers Menzo en Koch. ,,Deze jongen is zeker niet gefrustreerd'', sprak Waterreus. ,,Ik heb een echt PSV-hart. Maar PSV is meer dan sommige beleidsbepalers.''

Waterreus (28) is nooit uitgenodigd voor een vertegenwoordigend elftal. Hij vindt zichzelf goed genoeg voor de reservebank van Oranje, maar toonde zich maandag niet verrast toen zijn collega Westerveld van Vitesse in de selectie werd opgenomen. ,,Ik heb Sander voor de wedstrijd oprecht gefeliciteerd met zijn uitverkiezing'', sprak Waterreus die veelbetekenend keek toen het wisselvallige keeperswerk van Westerveld ter sprake kwam.

De doelman van Vitesse kon zijn uitverkiezing voor het Nederlands elftal niet waarmaken. Hij was in de tweede helft schuldig aan de tweede treffer van PSV. ,,Ik dacht dat ik de korte hoek afdekte, maar stond verder van de paal dan de bedoeling was.'' Westerveld liet in de eerste helft een bal uit zijn handen glippen en veroorzaakte vervolgens een onnodige, onbestrafte overtreding op Van der Doelen. PSV claimde terecht een strafschop.

Westerveld (24) was toch tevreden over zijn prestatie. ,,Ik heb gedaan wat ik moest doen.'' Hij raakte niet uitgepraat over de onnavolgbare bewegingen van de PSV'er Van Nistelrooy, die de Italiaanse mandekker De Marchi alle hoeken van het veld liet zien. ,,Ik heb nog nooit zo'n gevaarlijke spits gezien als Ruud. Hij is niet van de bal te krijgen en schiet uit alle standen'', loofde Westerveld het spel van zijn collega-international. ,,Ik hoop dat ik volgende week bij hem op de kamer mag liggen.''

De blonde, breedgeschouderde Westerveld is een stijlvolle atleet met gevoel voor eigenwaarde. ,,Als ik het veld betreed, voel ik me de beste keeper ter wereld.'' Westerveld staat in de belangstelling van Liverpool en beschouwt de Engelse club als ,,een fantastische uitdaging''. Maar voorlopig verdedigt hij het doel van Vitesse en daarvoor moet deze week alles wijken. ,,Ik concentreer me nu op NEC en pas daarna op Marokko. Ik slaap geen uur minder door mijn uitverkiezing. Dat zal wel met mijn Tukkerse nuchterheid te maken hebben.''

Tegen PSV begon Westerveld zoals gewoonlijk als eerste speler aan de warming-up. De aanhang van Vitesse scandeerde de kreet Sander in Oranje, die voorzitter Aalbers als muziek in de oren moet hebben geklonken. De grote baas van Vitesse voorspelde in 1996 dat Westerveld voor de eeuwwisseling zijn eerste interland zou spelen. Aalbers won een weddenschap en verdiende een fles rode wijn.

Na afloop van het zwaarbevochten gelijkspel tegen PSV stond Aalbers aan de zijlijn om zijn spelers te feliciteren. De ambitieuze bestuurder zag zijn grote droom, het bereiken van de Champions League, nog niet in duigen vallen. Met dank aan de warrige arbitrage van Jol, die een handsbal van Kreek in het stafschopgebied van Vitesse over het hoofd zag, en de chaotische defensie van PSV.