Internationale beurzen

LONDEN

De beurs van Londen kwam vanochtend nauwelijks in beweging. De FTSE-index vertoonde tegen het middaguur een lichte stijging van 2,2 punten op 6322,6. De index werd gedrukt door oliegiganten als BP Amoco en Shell. Na de sterke stijging van de afgelopen dagen, mede veroorzaakt door de oorlogssituatie in Kosovo, moesten beide fondsen door winstnemingen van beleggers vanochtend licht inleveren.

FRANKFURT

Naast Deutsche Telekom, verwikkeld in fusieonderhandelingen met Telecom Italia, trok softwaremaker SAP vanochtend de meeste aandacht op de effectenbeurs van Frankfurt. De automatiseerder schoot omhoog, in het kielzog van de gisteren flink gestegen Nasdaq-index, waaraan de meeste grote Amerikaanse technologiefondsen zijn genoteerd. Op het hoogtepunt noteerde SAP vanochtend een koersstijging van 13,74 procent op 310,50 euro. De stijging van het fonds werd mede veroorzaakt door meevallende resultaten. Het bedrijf behaalde in het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 1,08 miljard euro, een toename met 22 procent. De winst bleef stabiel op 172 miljoen euro, terwijl eerder een daling was voorzien.

PARIJS

France Telecom maakte gisteren op de beurs van Parijs een duikeling van meer dan tien procent. Vanochtend trad met een koerswinst van 0,75 procent een minimaal herstel in. Het fonds staat onder druk door de naderende fusie tussen Deutsche Telekom en Telecom Italia, waardoor France Telecom in Europa met lege handen achter dreigt te blijven.

De CAC-index ging niettemin vanochtend met 0,75 procent omhoog. De stijging was voornamelijk te danken aan de bankensector. BNP, Paribas en Société Générale maakten goede kwartaalresultaten bekend.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio is vandaag lager gesloten. De Nikkei-index van 225 aandelen daalde met 202,09 punten (1,2 procent) tot 16.495,02. De andere beurzen in het Verre Oosten toonden een verdeeld beeld. In Zuid-Korea eindigde de koersindex met een verlies van 3,5 procent. In Hongkong ging de Hang Seng-index omhoog met 1,1 procent. De beurs in Australië sloot 0,7 procent lager.

NEW YORK

Op de effectenbeurs in New York is de Dow Jones-index gisteren iets hoger gesloten na een grillig koersverloop. Het koersgemiddelde steeg met 8,02 punten tot 10.448,55. De Dow schoot bij het begin van de handel omhoog, maar kwam vervolgens op een verlies te staan van 107 punten. Later op de dag ging het weer geleidelijk omhoog. Grote verliezer was oliemaatschappij Chevron, met een koersdaling van bijna 5 procent.