Handelstekort VS met Europese Unie neemt toe

Het Amerikaanse handelstekort met de Europese Unie is afgelopen februari bijna verdubbeld tot 2,02 miljard dollar (4,06 miljard gulden). In januari beliep het nog 1,12 miljard dollar. Dat meldde het Amerikaanse ministerie van Handel gisteren. Het handelstekort van de VS ten opzichte van de rest van de wereld bereikte in februari een record van 19,43 miljard dollar ten opzichte van 16,8 miljard een maand tevoren.

Door de constant hoge consumentenuitgaven stegen de Amerikaanse importen in februari met 2,3 procent naar 96 miljard dollar. De Amerikaanse export daalde daarentegen met 0,6 procent tot 76,6 miljard dollar. Een voorname oorzaak waren Boeings teruglopende vliegtuigverkopen in het buitenland. Door de duurdere Amerikaanse dollar worden Amerikaanse producten in het buitenland eveneens duurder.

Vooral de stijgende uitvoer van Europa, dat profiteert van de relatief goedkope euro, drukt een stempel op het Amerikaanse handelstekort. Met name de handelstekorten met Duitsland, Frankrijk en Italië zijn gestegen, alhoewel het tekort met Groot-Brittannië licht daalde. In de handel met Nederland was afgelopen februari sprake van een Amerikaans overschot. Dat steeg van 893 miljoen dollar in januari naar 1,1 miljard in februari, het hoogste sinds een jaar.

De cijfers zijn olie op het vuur van Amerikaanse voorvechters van vrijhandel. Washington wil dat de EU haar markten meer opent voor Amerikaanse producten zoals rundvlees en bananen. Ook op het gebied van genetisch gemanipuleerde producten zoals maïs dreigt een Amerikaans-Europees conflict.

Tegelijkertijd wijzen economen in Washington erop dat zolang de Amerikaanse economie expandeert, terwijl Amerika's voornaamste exportmarkten veel minder groeien of zelfs krimpen, het Amerikaanse handelstekort verder zal blijven stijgen. Het groeiende handelstekort is de enige wolk aan de overigens heldere horizon van de Amerikaanse economie, die onlangs door voorzitter Alan Greenspan van de Federal Reserve Board `een oase van welvaart' in een overigens kwakkelende wereldeconomie werd genoemd.

De Amerikaanse minister van Financiën Robert Rubin, liet vorige week nog weten: ,,Het is uiterst belangrijk dat Europa erin slaagt de economische groei opnieuw op gang te brengen, want het is niet gezond voor de wereldeconomie om de Verenigde Staten als enige sterk groeiende economie te hebben.

De Amerikaanse handel met Azië blijft stabiel. Het tekort met China daalde in februari tot 4,63 miljard dollar vergeleken met 4,87 miljard in januari. Maar vergeleken met vorig jaar februari is het tekort met China nog altijd groter. Toen stond het op 3,50 miljard dollar. Het Amerikaanse handelstekort met andere Aziatische landen zoals Japan, Singapore, Hongkong en Zuid-Korea is in februari licht gestegen.