Economie van Balkan ernstig getroffen

Nog nauwelijks hersteld van de gevolgen van de crisis in Rusland, dreigen de landen in de Balkanregio economisch zwaar te worden getroffen door de oorlog rond Kosovo. Dit bleek de afgelopen dagen tijdens het jaarlijkse zakenforum van de Europese bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (de Oost-Europabank). President Horst Köhler zei dat ,,delegatie na delegatie'' uit de Balkanlanden ,,heeft uitgelegd hoe ernstig de problemen zijn.'' Ten opzichte van twee jaar geleden, toen de Bank een soortgelijk forum in Londen belegde, was het aantal zakelijke bezoekers gehalveerd.

Neven Tomic, vice-voorzitter van de Raad van Ministers van de Bosnische Federatie, zei dat het Kosovo-effect nog niet ,,in harde cijfers uit te drukken'' is. Maar de wederopbouw komt zichtbaar in gevaar. Hij noemde als voorbeeld de industrie rond Tuzla, die net weer op gang kwam, maar nu zijn markten in Montenegro en Macedonië ziet wegvallen. Macedonië schatte dat de export al met 40 procent is gedaald.

De Oost-Europabank had, als gevolg van de Russische crisis van vorig jaar, zijn prognose voor de economische groei in 1999 in Centraal-Europa en de Balkan al gehalveerd tot 1,9 procent. Een nieuwe raming is volgens de directeur Balkan van de bank, Olivier Descamps, nog niet te maken.

OORLOG: pagina 17