Echtpaar slaapt onder glazen dak

Vanaf 5 juni kan elke bezoeker van de Utrechtse Dom vanaf de transen naar binnen kijken bij Rob en Dorien Timmerman. Het dak van hun huis is van glas. Het echtpaar Timmerman, zij (23) zit op de Pabo, hij (24) volgt een opleiding tot muziektherapeut, huurt sinds twee jaar een zolder aan de Utrechtse Vismarkt, bijna pal onder de Dom. Ze slapen, koken, eten en werken er. Douche en wc zijn beneden. Over een maand krijgt hun huis in het kader van het kunstproject Panorama 2000 een glazen dak, zodat bezoekers van de Domtoren kunnen zien wat ze doen. ,,Het is de bedoeling dat we gewoon doorgaan met leven,'' zegt Dorien.

De bedenker, de in Amsterdam wonende Amerikaanse kunstenaar Otto Berchem, zegt verbaasd te zijn dat er mensen bereid waren vier maanden lang hun privacy op te geven. Hij liet zich inspireren door het gegeven dat veel Nederlanders hun ramen niet afschermen. ,,Ik wil altijd kijken maar weet dat ik het niet zou moeten doen.'' Met dat dilemma wil Berchem ook de Dombezoekers confronteren. ,,Je kúnt kijken. Maar wil je dat ook.''

Dorien Timmerman wil niet voor de krant op de foto. Uitnodigingen van de tv slaat ze af. Ze is nogal aan haar privacy gehecht. ,,Eerst zaten we wel met de privacy. Maar er komt een rolgordijn. Je wordt een soort winkeltje.'' In de vier maanden van het project zijn Rob en Dorien `open' tijdens de openingstijden van de Dom, van tien tot zes uur. Ze mogen komen en gaan, maar niet langer dan drie weken achter elkaar afwezig zijn. Ze krijgen airco tegen de hitte èn een financiële vergoeding. Hoe hoog die is willen ze niet kwijt, maar zonder die vergoeding zou Dorien het niet doen. Het glazen plafond zal niet meer worden weggehaald, maar wellicht wel bedekt.

Het glazen dak lijkt Rob Timmerman vooral erg mooi. ,,We krijgen een hoop licht binnen. En het lijkt me mooi om onder de sterrenhemel in slaap te vallen. Een beetje het idee van eeuwig kamperen.''