Breuk in Duitse coalitie dreigt door de NAVO-acties

Joschka Fischer, de groene minister van Buitenlandse Zaken, waarschuwt ervoor, dat zijn partij de coalitie met de SPD in gevaar brengt als zij de NAVO-acties in Kosovo afwijst. Als de Groenen de politieke lijn van het rood-groene kabinet niet steunen, zal dat in Bonn ,,tot een andere coalitie leiden, niet tot een andere politiek'', zegt Fischer vandaag in een vraaggesprek met het dagblad Frankfurter Rundschau.

CDU-voorzitter en oppositieleider Wolfgang Schäuble heeft laten weten, dat zijn partij niet bereid is een coalitie met de SPD te vormen. Mocht de coalitie uiteenvallen, moeten er volgens Schäuble nieuwe verkiezingen komen.

Fischer hoopt met zijn uitspraken zijn achterban te beïnvloeden met het oog op het bijzondere partijcongres, dat de Groenen op 13 mei houden over de oorlog in Kosovo.

Bij de Groenen worden de meningsverschillen over de Duitse deelname aan de NAVO-luchtaanvallen in Joegoslavië met de dag groter. Steeds meer stemmen gaan op de luchtaanvallen te staken. Van het inzetten van grondtroepen wil een belangrijk deel van de pacifistische partij al helemaal niets weten.

Minister Fischer vreest dat een meerderheid van de Groenen op het partijcongres de regeringspolitiek ten aanzien van Kosovo afwijst. Nu al wordt openlijk gespeculeerd over een breuk bij de Groenen, waarbij het realistische deel van de partij (Realo's) de regering steunt, en een nieuwe pacifistische partij ontstaat onder leiding van de linkse Jürgen Trittin, de huidige minister van Milieu.

Gisteren zorgden uitlatingen van Trittin in Washington voor nog meer onrust. Trittin had zich in het kielzog van een milieucongres in Washington kritisch uitgelaten over de NAVO-luchtaanvallen. Volgens het persbureau DPA had hij de aanvallen tijdens een persconferentie ,,een fout'' genoemd.

Enkele uren later zei zijn voorlichter in Bonn, dat dit te sterk was uitgedrukt. Trittin had in Washington vooral op de gevaren gewezen, die met een verlenging en met een escalatie van de oorlog verbonden waren. Regeringswoordvoerder Heye haastte zich te verklaren, dat Trittin achter de koers van de regering-Schröder staat.

Fischer onderstreept in het vraaggesprek, dat de regering tegen het inzetten van grondtroepen blijft. Hij ziet geen aanleiding hierover na te denken. Ook heeft hij geen aanwijzingen aan te nemen, dat de NAVO tijdens haar 50-jarig jubileum komend weekeinde in Amerika, hierop zou kunnen aandringen. Fischer blijft er op rekenen, dat de ontwikkelingen in de richting gaan van het vorige week door Duitsland geïnitieerde vredesvoorstel.