Bouwfonds mikt op groei in Duitsland

Ondanks de matige resultaten van Nederlandse bouwers in Duitsland wil projectontwikkelaar en vastgoedfinancier Bouwfonds juist daar sterk groeien.

Binnen enkele jaren verwacht Bouwfonds één van de grotere woningontwikkelaars in Duitsland te zijn, zo bleek gisteren tijdens de presentatie van zijn jaarcijfers. Bouwfonds, dat al enige tijd actief is in Duitsland, heeft vorig jaar 300 woningen aan Duitse afnemers verkocht. De projectontwikkelaar heeft in 1998 voor het eerst een positief resultaat gehaald op de activiteiten in Duitsland. Naast het bouwen van woningen wil Bouwfonds via dochteronderneming Stater ook in opdracht van derden hypotheekportefeuilles gaan beheren.

Bouwfonds wil zich na Duitsland ook op andere landen binnen Europa richten. Het bedrijf streeft ernaar ,,op langere termijn een toonaangevende ontwikkelaar en financier te zijn van vastgoed in Europa''. Struikelblok is dat alle aandelen Bouwfonds nu nog in handen zijn van de Nederlandse gemeenten, die niet allemaal even enthousiast zijn over de expansieplannen. Al eerder is afgeproken dat de gemeenten op termijn hun aandelen (geheel of gedeeltelijk) verhandelbaar willen maken. Volgens Bouwfonds moet voor het eind van dit jaar worden besloten of het naar de beurs gaat of dat het bijvoorbeeld aansluiting zoekt bij een partner.

De omzet van Bouwfonds, dat naast projectontwikkeling vooral actief is als vastgoedfinancier, steeg vorig jaar met 10 procent tot 3,8 miljard gulden. De nettowinst nam met 22 procent toe tot 180 miljoen gulden. Bouwfonds rekent dit jaar op meer dan 200 miljoen gulden winst.

Binnen Nederland bleek Bouwfonds vorig jaar opnieuw de grootste zelfstandige projectontwikkelaar op de huizenmarkt. In totaal verkocht het bedrijf in 1998 in Nederland bijna 6.000 woningen. Inclusief de 300 Duitse woningen is de verkoop met circa 5 procent gestegen. Zowel in de woningsector als in commercieel vastgoed, waar Bouwfonds samenwerkt met ABN Amro, boekte Bouwfonds vorig jaar een forse margeverbetering. Het bedrijfsresultaat op de ontwikkelingsactiviteiten steeg van 88 miljoen gulden tot 124 miljoen gulden in 1998. Op het gebied van hypotheekverstrekking boekte Bouwfonds in 1998 een recordjaar. In totaal wist het voor 5,9 miljard gulden aan woninghypotheken in de portefeuille bij te schrijven. Na aftrek van aflossingen ter waarde van 5 miljard gulden kwam het totaalbedrag aan beheerde portefeuilles ultimo 1998 op 25,6 miljard gulden. Tegenover de hogere omzet staat een lagere marge – volgens Bouwfonds vooral het gevolg van scherpe prijsconcurrentie. Het bedrijfsresultaat daalde van 141 naar 134 miljoen.