Bloedbad na aanval twee leerlingen op school VS

In een middelbare school in het Amerikaanse plaatsje Littleton, een voorstad van Denver, hebben twee zwaarbewapende scholieren gisteren een bloedbad aangericht waarbij vijftien of zestien doden vielen. Het precieze dodental is nog niet bekend. De twee daders hebben zelfmoord gepleegd.

Over de motieven van de twee scholieren is nog weinig bekend. Ze waren gemaskerd en gekleed in zwarte regenjassen. Kort voor het middaguur begonnen ze opeens op hun medeleerlingen te schieten. Terwijl in de school paniek uitbrak, liepen de schutters schietend door de gangen op zoek naar meer slachtoffers. Sommige scholieren bedreigden ze alleen, andere schoten ze in koelen bloede neer. Ook brachten ze ten minste één staafbom tot ontploffing. Ze zouden het vooral gemunt hebben op zwarte leerlingen en uitblinkers op sportief gebied.

Veel leerlingen vluchtten naar buiten, tientallen anderen verscholen zich in klaslokalen waar ze soms pas uren later bevrijd werden. Tientallen leerlingen raakten gewond, van wie er ongeveer twintig moesten worden opgenomen in het ziekenhuis.

Honderden politieagenten omsingelden de school, speciale eenheden gingen naar binnen om leerlingen te redden en de daders te zoeken. Ongeruste ouders die zich naar de school spoedden, werden in een naburige lagere school opgevangen in afwachting van nieuws over het lot van hun kinderen.

Nog uren later doorzocht de politie de school, bevreesd dat er zich nog explosieven zouden bevinden. De daders hadden op hun lichaam een soort bommen. Ook in de auto's van de daders trof de politie explosieven aan.

Columbine High School, een moderne school met zo'n 1.800 leerlingen, ligt in het welvarende Littleton, dertig kilometer ten zuiden van Denver in de staat Colorado. De school stond tot nu toe niet bekend om gewelddadigheid.

De daders zouden behoren tot een groepje jongeren dat weinig aansluiting had bij de overige leerlingen. De groep stond bekend als ,,de regenjassenmafia''. Drie jongeren in zwarte kleren, maar niet in regenjas, werden gisteren gearresteerd en ondervraagd. Of ze medeplichtig waren is niet bekend.

Amerikaanse televisiestations, die de hele dag uitgebreid verslag deden van het drama, opperden dat de schutters extreem rechtse sympathieën hadden en opzettelijk de verjaardag van Adolf Hitler voor hun actie hadden uitgekozen. Sinds 1997 hebben zich op Amerikaanse scholen verscheidene dodelijke schietpartijen voorgedaan. Maar in geen van die gevallen vielen zoveel doden als gisteren. Vorig jaar belegde president Clinton een speciale conferentie om de veiligheid op scholen te vergroten. Ook heeft Clinton de afgelopen jaren geprobeerd om de verkrijgbaarheid van vuurwapens aan banden te leggen. Gisteren zei de president dat hij en zijn vrouw ,,diep geschokt en bedroefd'' zijn over het bloedbad.

ACHTERGROND: pagina 7