`Blair wil inzet van grondleger'

De inzet van grondtroepen om vrede af te dwingen in Kosovo is op termijn onvermijdelijk. Volgens de Britse krant The Guardian zal premier Blair met die boodschap de Amerikaanse president Clinton proberen te winnen voor een grondoffensief.

Blair vliegt vanavond naar Washington met de chef van de Britse defensiestaf, generaal Sir Charles Guthrie, om de viering van de vijftigste verjaardag van de NAVO bij te wonen, die wordt gedomineerd door de kwestie-Kosovo.

Blair sloot eerder de inzet van grondtroepen uit zonder een door president Miloševic getekende vrede. Volgens de krant is Blair er echter van overtuigd geraakt dat alleen landstrijdkrachten op termijn de vrede kunnen herstellen. Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, de twee Europese grootaandeelhouders in operatie Allied Force, zouden het al eens zijn dat de NAVO een offensief op de grond moet voorbereiden.

Zo'n strijdmacht, die tussen de 50.000 en 200.000 soldaten zou omvatten, zou zich niet ,,naar binnen moeten vechten'', maar wel meer zijn dan een vredesmacht. Robin Cook, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, zei gisteren dat de inzet van grondtroepen ,,denkbaar is onder omstandigheden waarbij (...) het Servische leger mogelijk al op de terugtocht is.''

Blair en de Franse president Chirac zouden geloven dat zo'n scenario kans van slagen heeft over een paar weken, als geallieerde bombardementen de Serviërs voldoende hebben verzwakt. Cook en zijn Franse tegenpool Védrine zouden het ook eens zijn dat Kosovo een tijdelijk internationaal protectoraat moet worden. Zij willen daarvoor de steun krijgen van zowel de VN als Rusland.

De binnenlandse druk op Blair om alsnog grondtroepen in te zetten is de laatste weken sterk opgelopen. Vorige week begon hij te schuiven. In een vraaggesprek met de BBC zei hij dat ,,de NAVO geen voorstellen heeft voor de inzet van grondtroepen''. Goede verstaanders merkten dat het woord `nu' nadrukkelijk ontbrak en dat hij sprak over `voorstellen' in plaats van `plannen'.

Oud-premier Thatcher leek Westerse leiders gisteren aan te sporen minder bezorgd te zijn over slachtoffers. ,,Er zijn geen humanitaire oorlogen'', aldus Thatcher. ,,Slachtoffers, burgerslachtoffers incluis, zijn nu eenmaal te verwachten. Een oorlog proberen te vechten met één hand op je rug , is de manier om hem te verliezen.''

Macedonië sloot gisteren categorisch het gebruik van Macedonisch grondgebied voor een NAVO-aanval met grondtroepen op Kosovo uit.