Bemiddelaar voor Boijmans

Prof. Mr. E.C.M. Jurgens gaat bemiddelen in de vertrouwenscrisis tussen conservatoren en directeur Chris Dercon van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. De betrokkenen bij het conflict en de ondernemingsraad van het museum zijn hiermee akkoord gegaan, zo heeft de gemeente Rotterdam gistermiddag bekendgemaakt. Op de vraag of de vertrouwensrelatie kan worden hersteld, moet in de tweede helft van mei een antwoord volgen. Jurgens, die aan Dercon zal rapporteren, is lid van de Eerste Kamer en net als Rotterdamse wethouder Hans Kombrink van kunstzaken lid van de PvdA.

Directe aanleiding voor het conflict was Dercons plan om een schilderij van de Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko uit de museumcollectie voor acht miljoen gulden te verkopen aan een Amerikaanse verzamelaar. Een deel van de opbrengst zou bestemd worden voor aankopen van met name surrealistische kunstwerken, een ander deel zou naar `andere zaken' gaan, aldus Dercon tegen zijn conservatoren. De staf tekende protest aan tegen het afstoten van werken uit de `historisch opgebouwde collectie'.

Voor een aantal hoofdconservatoren was Dercons plan opnieuw een bewijs van het `wispelturige, slechte management en van het weinig consistente beleid in het museum, dat in drie jaar tijd in een chaos is veranderd'. Crisisberaad onder leiding van Kombrink leverde op dat op het punt van de voorgenomen verkoop voorlopig `geen onomkeerbare stappen' worden gezet.