Belg nieuwe commandant in Amendola

Op de Zuid-Italiaanse vliegbasis Amendola is vandaag het commando van het Nederlands-Belgische F-16 NAVO detachement overgedragen aan de Belgische overste Frank De Winne. Het is voor het eerst dat de Belgen de leiding overnemen, nadat zij daar al enkele maanden geleden op hadden aangedrongen.

Nederland heeft in Amendola 210 mannen en vrouwen gestationeerd, België 190 met in totaal 34 F-16's. Zij maken deel uit van een luchtvloot van straks 800 vliegtuigen die door de NAVO kunnen worden ingezet.

Nederlandse en Belgische vliegers hebben de laatste vier weken meer dan 600 missies gevlogen boven de Adriatische Zee, Bosnië, Macedonië en Joegoslavië. Traden zij eerst op als verkenners, nu doen zij ook actief mee aan de bombardementen.

Overste De Winne is in 1961 in Gent geboren. Op achttienjarige leeftijd ging hij naar de Koninklijke Militaire Academie, waar hij een diploma haalde in telecommunicatie en afstudeerde als civiel ingenieur. In 1984 begon hij aan zijn vliegopleiding zowel in België als op de Eglin Airforce base in de Verenigde Staten. In mei 1995 werd hij testpiloot voor de F-16 toestellen die werden aangepast voor nieuwe taken (midlife update, MLU's)).

Vanaf 1 augustus 1998 leidt hij het 349ste F-16 squadron op de vliegbasis Kleine Brogel niet ver van Maastricht. Twee weken geleden is hij in Amendola aangekomen waar hij wordt bijgestaan door de Nederlandse majoor Dennis Luyt van de vliegbasis Twenthe. In het begin van de NAVOacties verliep de Nederlandse-Belgische samenwerking niet altijd even vlekkeloos. De Nederlanders hadden betere wapens en konden over meer gemoderniseerde F-16's beschikken. Zij bleken vlotter met de pers. Thans hebben ook de Belgen een aantal opgeknapte vliegtuigen gekregen en sinds enkele dagen wordt ook hun gevraagd om aan de bombardementen boven Joegoslavië deel te nemen.

De commandant op de basis Amendola heeft voornamelijk te maken met de logistieke en personele voorzieningen van het detachement. De tactiek wordt bepaald door het NAVO-commandocentrum in Vicenza in Noord-Italië. Van daaruit worden ook de voornamelijk 's nachts gevlogen opdrachten verstrekt. In Vicenza is de Nederlandse commodore T. Bakker bij de voorbereidingen betrokken. Hij rapporteert rechtstreeks aan de chef Defensiestaf in Den Haag. Na een strenge selectie werd De Winne voorbestemd de eerste Belgische astronaut te worden. Een van zijn medewerkers zegt telefonisch: ,, Het is mooi dat het een Belg is geworden, want dan kan tenminste ook onze koning bij ons op bezoek komen.''