Agressie in de lucht wordt steeds erger

Drie van de vier stewards en stewardessen, over de hele wereld, zeggen dat ze in de lucht en op vliegvelden steeds meer problemen hebben met agressieve passagiers. Toch worden passagiers die zich ernstig misdragen bijna nooit vervolgd. De helft van de luchtvaartmaatschappijen schakelt nooit de politie in.

Dit blijkt uit een enquête die vorige maand door de International Transport Workers' Federation (5 miljoen leden) is uitgevoerd onder alle vakbonden voor cabinepersoneel. De resultaten van de enquête werden vanochtend bekend gemaakt op een congres voor cabinepersoneel in Amsterdam. De ITF vindt dat luchtvaartmaatschappijen nog te weinig aandacht besteden aan de toenemende agressie waar cabinepersoneel mee te maken heeft. Er is nu een `Action Plan' gemaakt waarin staat hoe wetgeving en het beleid van luchtvaartmaatschappijen moeten veranderen zodat stewards en stewardessen normaal en veilig kunnen werken. Uit nieuw onderzoek van de universiteit van Cranfield, Groot-Brittannië, blijkt dat het aantal incidenten sinds 1995 is verviervoudigd.

Directe aanleidingen voor agressie in vliegtuigen zijn alcoholmisbruik (39 procent) en het verbod om te roken (18 procent). ,,Mensen zitten als sardientjes op elkaar gestapeld'', zegt Henri Popelier, de vice-voorzitter van de Nederlandse Vakbond voor Cabinepersoneel. ,,Als je dat negen uur moet volhouden en je bent verslaafd aan sigaretten, dan kunnen mensen erg vervelend worden.'' Het onderliggend probleem is een verruwende samenleving. De ITF vindt dat passagiers die zich misdragen sneller strafbaar moeten zijn. Ook moet cabinepersoneel beter worden getraind om met agressie om te kunnen gaan. Tot nu toe doet nog maar één op de drie luchtvaartmaatschappijen dat structureel.