`Aandelen VS sterk overgewaardeerd'

De aandelen op de effectenbeurzen in de Verenigde Staten zijn in verhouding tot de winsten van de bedrijven zeker 20 procent overgewaardeerd. Dat heeft de topeconoom van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Michael Mussa, dinsdag gezegd bij de presentatie van het halfjaarlijkse IMF-rapport over de wereldeconomie. ,,Een terugkeer naar een meer normale relatie tussen de koersen en de winsten van het bedrijfsleven zou een correctie meebrengen van ten minste 20 procent, en mogelijk meer'', aldus Mussa. Het IMF waarschuwt in het rapport ook voor het gevaar van ,,een scherpe correctie'' in de loop van dit jaar. Die zou kunnen optreden als de aanhoudend sterke groei van de Amerikaanse economie leidt tot een toeneming van de inflatie. De centrale banken in de VS zouden dan de rente moeten verhogen, wat een heftige reactie op de beurzen kan uitlokken. Sinds het begin van dit jaar steeg de Dow Jones-index op de beurs van Wall Street al met ruim 13 procent. (AFP, ANP)