Wraak na aanslag op moskee in Jakarta

Inwoners van de stad Ujung Pandang op het eiland Sulawesi hebben afgelopen nacht wraak genomen voor de bomaanslag die gisteren werd gepleegd op de grote Istiqlal moskee in het centrum van de Indonesische hoofdstad Jakarta. Een menigte van naar schatting duizend mensen stak een gebouwencomplex in brand waarin onder andere een katholieke kerk was gevestigd. Ook werden christenen op straat lastig gevallen. Een persoon zou gewond zijn geraakt.

Volgens getuigen braken de onlusten uit na een protestmars die werd gehouden tegen de bomaanslag op de Istiqlal moskee in Jakarta, de grootste in Zuidoost-Azië. Bij de ontploffing werden meer dan 20 kantoren in het moskeecomplex vernield, maar de grote gebedsruimte, waar zich op het moment van de aanslag honderden gelovigen bevonden, werd gespaard. In de Indonesische media en door politici en religieuze leiders is over het algemeen zeer beheerst gereageerd op die aanslag. President Habibie riep op tot kalmte. Hij veroordeelde de aanslag als een poging om religieuze conflicten uit te lokken en om de parlementsverkiezingen in juni te laten mislukken. ,,Met name moslims moeten zich niet laten provoceren'', zei hij. Christelijke leiders noemden de aanslag ,,een onverantwoordelijke daad''. (Reuters)