VS: duizenden mannen vermist

Rond 100.000 Albanese mannen zijn de afgelopen weken niet met hun gezinnen uit Kosovo gevlucht. Volgens de Amerikaanse regering zijn ze door de Serviërs afgevoerd, worden ze gevangen gehouden en zijn ze mogelijk vermoord.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken publiceerde gisteren een rapport over onder andere de vraag wat er zich binnen Kosovo heeft afgespeeld na het begin van de NAVO-luchtacties. Woordvoerder James Rubin zei over de vermiste Kosovaarse mannen: ,,Het is, als we afgaan op de praktijken van het verleden, angstwekkend om je af te vragen waar ze zijn.'' Het aantal vermiste mannen varieert volgens hem van een minimum van 100.000 tot een maximum van 500.000, ,,als de berichten van wijdverbreide scheiding van mannen en vrouwen onder de intern verdreven bevolking op waarheid berusten''.

Volgens de hulporganisatie World Food Programme zijn er binnen Kosovo op dit moment nog 840.000 Kosovaren op de vlucht. ,,We kunnen de komende dagen massa's mensen aan de grenzen van Kosovo [met Macedonië, Albanië en Montenegro] verwachten'', aldus WFP. Gisteren kwamen nauwelijks vluchtelingen aan uit Kosovo, hoewel een dag eerder nog tienduizenden mensen in lange konvooien onderweg waren naar de grens. Algemeen wordt gevreesd dat de Serviërs de tienduizenden hebben gedwongen om te keren.

De regering van Montenegro, zusterrepubliek van Servië binnen Joegoslavië, onderzoekt berichten als zou het Joegoslavische leger – voor het eerst – Albanezen verdrijven uit dorpen binnen Montenegro zelf, aan de grens met Kosovo.

De NAVO bombardeerde gisteren, gehinderd door het slechte weer, een relatief beperkt aantal doelen rond Belgrado, in Novi Sad en in het zuiden van Servië. In Niš kwam volgens Belgrado een burger om het leven.

Het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK heeft vorige week in Kosovo niet alleen een Joegoslavische luitenant, maar ook twee Joegoslavische soldaten en een in een Joegoslavisch uniform gestoken Russische huurling gevangengenomen. De drie worden net als de luitenant overgedragen aan de NAVO.

President Clinton, die gisteren het Congres om zes miljard dollar heeft gevraagd om de luchtacties te financieren, sprak bijna een uur lang per telefoon met de Russische president Jeltsin. Over de luchtacties en de legering van een internationale vredesmacht in Kosovo werden de twee het opnieuw niet eens. Clinton sprak gisteren ook telefonisch met de leiders van een aantal buurlanden van Joegoslavië. De regering in Praag gaf de NAVO gisteren toestemming vliegtuigen die voor de luchtacties worden ingezet op Tsjechische bases te laten bijtanken. (Reuters, AFP, AP)

Jeltsin: pagina 4

Kosovaren verdeeld: pagina 4

UÇK ronselt: pagina 5

tractorincident: pagina 5

DOSSIER: www.nrc.nlhtergronden van het nieuws op proef voor ƒ21,95