VLSI versterkt positie personeel bij overname

VLSI Technologies, de Amerikaanse chipmaker waarop Philips een bod van 1,8 miljard gulden heeft uitgebracht, heeft contracten afgesloten die de positie van het uitvoerend management en andere werknemers bij een vijandige overname versterken. Dat blijkt uit documenten die VLSI heeft gedeponeerd bij de SEC, de Amerikaanse beurstoezichthouder.

VLSI stelt dat het met de overeenkomsten ,,de voortgaande toewijding'' van belangrijke werknemers zeker heeft willen stellen. De contracten geven uitvoerend managers recht op een schadevergoeding als zij na een (vijandige) overname zonder ,,reden'' ontslagen zouden worden. Bovendien mogen de managers met recht op schadevergoeding hun baan opzeggen als hun functie wordt uitgehold, hun salaris wordt gekort, of de werkplek meer dan 15 mijl wordt verplaatst (naar Eindhoven bijvoorbeeld). De overeenkomsten bepalen bovendien dat het management en belangrijke werknemers van VLSI recht hebben op een vergoeding van de schade die zij zouden kunnen oplopen als tegen hen een rechtszaak wordt aangespannen.

Volgens de contracten hebben acht van de topmanagers recht op een schadevergoeding van tweeënhalf maal het bruto jaarsalaris inclusief bonussen en verzekeringen. De vergoedingen kunnen alleen geweigerd worden als het uitvoerend management bijvoorbeeld met opzet zijn werk niet doet of fraude pleegt. Negentien andere werknemers hebben recht op anderhalf maal het jaarsalaris. In ruil voor de zekerheden mogen de managers na hun ontslag geen vertrouwelijke informatie openbaar maken en op korte termijn geen voormalige collega's werven voor een concurrerend bedrijf. Met de overige werknemers van VLSI zijn contracten afgesloten die voorzien in een vergoeding bij ontslag die afhangt van hun dienstperiode.

VLSI-voorzitter A. Stein heeft zich al eerder verzekerd van een aantrekkelijke regeling. Hij ontvangt inclusief bonus een jaarsalaris van 1,4 miljoen dollar. Bij vertrek heeft Stein de keuze tussen een vergoeding van ten minste drie keer dit jaarsalaris plus bonussen of, als dat meer is, zestig procent van zijn basissalaris (700.000 dollar) voor de rest van zijn leven.

Philips heeft begin maart een bod van 17 dollar uitgebracht op de aandelen van VLSI. Het bekijkt nu met andere overnamekandidaten de boeken in ruil voor de toezegging dat het tot 7 mei niet zal proberen het bestuur te wippen. Philips, dat minder dan 1 procent heeft, heeft beloofd zonder toestemming van VLSI voorlopig geen nieuwe aandelen te kopen. VLSI heeft over het eerste kwartaal van 1999 2,3 miljoen dollar (bijna 4,8 miljoen gulden) winst geboekt. Dat was nog 6,6 miljoen in dezelfde periode van 1998.