Van Fay Lovsky word je vrolijk

Fay Lovsky had ik nog niet eerder Nederlands horen zingen. Ze doet het in haar huidige theatertournee, The next generation, en het gaat haar even vanzelfsprekend af als het Engels waarin ze zich tot dusver uitte. Eén van haar nieuwe liedjes, net zo makkelijk meezingbaar als de meeste andere, zou zich zelfs uitstekend lenen voor een hit-status: ,,Alle liedjes op de radio / gaan alleen maar over libido...''

Samen met haar half vernieuwde begeleidingsgroep, die weer precisiewerk op de vierkante millimeter verricht, laat Fay Lovsky in dit nieuwe programma liedjes horen die opnieuw blijk geven van haar vaardigheid in diverse genres. Ze zingt speelse variaties op het country-idioom, maar toont ook hoe bekwaam ze een nummer kan schrijven op de beat die uit autoraampjes opklinkt, en heft even laconiek een musette-wijsje aan. Hoewel het soms lijkt alsof de vorm en het pure musiceerplezier voor haar belangrijker zijn dan de inhoud, duiken tussen haar dartele deuntjes af en toe ook nummers op waar heel wat Amerikaanse singer/songwriters jaloers op zouden zijn. Zo'n afscheidsliedje, met regels als Your suitcase is closed / I wish I was in it, zou menigeen niet misstaan.

Losjes praat ze haar repertoire aan elkaar, en behalve de gitaar bespeelt ze ook de vibrafoon, de accordeon en de theremin, het merkwaardige apparaat dat zangerige klanken produceert die enigszins aan een zingende zaag doen denken. Een vrolijk makend optreden vind ik het, al was het maar door de aanstekelijke binnenpret die Fay Lovsky en haar muzikanten bij dit alles ten beste geven. En een doorlopende demonstratie van wat muzikaal vakmanschap vermag.

Voorstelling: The next generation, door Fay Lovsky & La Bande Dessinée (Cok van Vuuren, Chris Grem, Cees Stolk en Louis Debij). Gezien: 18/4 in de Kleine Komedie, Amsterdam. Tournee t/m 6/5. Inl. (015) 215 94 15.