`Turkije krijgt coalitie van nationalisten'

De Turkse premier Bülent Ecevit, winnaar van de parlementsverkiezingen van zondag, maakt zich volgens Turkse kranten op om met de eveneens succesvolle, extreem-rechtse Partij van Nationalistische Actie (MHP) over de vorming van een coalitieregering te gaan praten.

Columnisten zagen zo'n coalitie als logisch, omdat de twee partijen hetzelfde denken over de Koerdische kwestie en de noodzaak van een sterke staat.

De officiële uitslag van de verkiezingen was vanmiddag nog niet bekendgemaakt. Maar het was duidelijk dat Ecevits Democratisch Links (DSP)met 22,2 procent van de stemmen de grootste is geworden, gevolgd door de MHP met 18,2 procent. Door het ingewikkelde zetelverdelingssysteem had de DSP vanmiddag, toen 90 procent van de stemmen was geteld, maar drie zetels meer dan de MHP (133 tegen 130).

Ecevit zei gisteren tegenover de krant Cumhuriyet dat MHP-leider Devlet Bahçeli hervormingen had doorgevoerd in zijn partij, die in het verleden werd geassocieerd met rechts straatgeweld. ,,Het lijkt erop dat de MHP haar oude lijn heeft verlaten'', zei hij.

Bahçeli op zijn beurt beaamde dat. ,,Niemand hoeft bang te zijn voor de MHP'', zei hij tegen de krant Hurriyet. ,,In sommige intellectuele kringen ziet men de MGHP als marginale partij, maar we staan helemaal in het midden vasn het politieke spectrum''.

Bahçeli had ook lovende woorden voor Ecevit. ,,de heer Ecevit is een gewaardeerde staatsman die is groot geworden in het Turkse politieke leven'', zei hij. ,,De eerste signalen'', kopte Hurriyet.

De twee partijen hebben samen niet voldoende zetels in het parlement (550 zetels) voor een meerderheidskabinet. Gespeculeerd wordt dat een van de twee verzwakte conservatieve partijen in het geval van zo'n coalitie als derde partner toetreedt.

De Griekse pers toonde zich vanochtend al bezorgd over de vorming van een nationalistische coalitie. Volgens de Griekse media zal die zich harder opstellen ten aanzien van Griekenland en Cyprus.

De in de parlementsverkiezingen verzwakte moslim-fundamentalistische Partij van de Deugd (van 21 naar ruim 15 procent van de stemmen) heeft in de gelijktijdig gehouden lokale verkiezingen de burgemeesterschappen van verscheidene grote steden, waaronder Istanbul, Konya en Kayseri, behouden.

In Ankara, dat ook een fundamentalistische burgemeester heeft, was sprake van een nek-aan-nekrace met de Republikeinse Volkspartij (CHP), die in de parlementsverkiezingen de kiesdrempel niet haalde. (Reuters, AP, AFP)