Transport Duits kernafval veilig

De rechtbank in Hannover heeft gisteren besloten geen vervolging in te stellen tegen de exploitanten van drie kerncentrales die door de milieu-organisatie Greenpeace waren aangeklaagd in verband met besmette containers waarin kernafval werd getransporteerd naar opwerkingsfabrieken in La Hague (Frankrijk) en Sellafield (Verenigd Koninkrijk).

Volgens de woordvoerder van het parket heeft de lichte besmetting die aan de buitenkant van de containers was gemeten geen enkel gevaar voor de gezondheid opgeleverd. De rechtbank had drie experts geraadpleegd, die tot de conclusie kwamen dat geen radioactiviteit is ontsnapt bij het vervoer. De besmetting, die was ontstaan door tijdelijke opslag van de containers onder water, bleek bij metingen tien maal lager te zijn dan de dagelijkse natuurlijke straling van radioactiviteit waaraan eenieder wordt blootgesteld. (AFP)