Topman ING legt functie bij NIB neer

Bestuursvoorzitter G. van der Lugt van bank en verzekeraar ING heeft zijn commissariaat bij de Nationale Investeringsbank (NIB) direct en tot nader order neergelegd om de schijn van een belangenconflict weg te nemen. ING bezit ruim 20 procent van de aandelen van de NIB, waarop een bod van ruim 4 miljard gulden is gedaan door de pensioenfondsen ABP (overheid en onderwijs) en PGGM (zorg en welzijn).

Van der Lugt weersprak twee weken geleden op een persconferentie nog suggesties dat er sprake was van een belangentegenstelling. ABP en PGGM kondigden de dag voor Kertsmis hun bod aan en publiceerden 1 april een officieel biedingsbericht. De pensioenfondsen bieden 29,95 euro per gewoon aandeel. De koers van de aandelen, die de afgelopen weken boven het bod uitsteeg in speculatie op een hogere prijs, ligt daar sinds vrijdag weer onder. Vanochtend was de koers 29,70 euro.

Volgens een woordvoerder van ING treedt Van der Lugt nu tijdelijk terug omdat binnen ING de beraadslagingen beginnen over het al dan niet aanvaarden van het bod. Die discussies moeten leiden tot een advies aan de raad van bestuur, die vervolgens een beslissing moet nemen. Van der Lugt wil daaraan ten volle kunnen deelnemen, zo zegt ING. ,,Van der Lugt is primair ING-er.'' De aandeelhouders van de NIB moeten uiterlijk volgende week donderdag beslissen of zij hun effecten aanmelden.

Als commissaris bij de NIB moet Van der Lugt zich richten naar de belangen van die onderneming, als bestuursvoorzitter van ING moet hij de belangen van ING, met name die van polishouders, aandeelhouders en werknemers behartigen. De ING-woordvoerder ontkent dat Van der Lugt als commissaris ook het bod van de pensioenfondsen heeft aanbevolen bij de NIB-beleggers. ,,Alleen de strategische samenwerking met de pensioenfondsen.'' Uit het biedingsbericht van ABP en PGGM blijkt overigens dat de commissarissen zowel de samenwerking als het bod aanbevelen.

Het commissariaat van Van der Lugt bij de NIB noemt de woordvoerder een uitzondering in het beleid van ING bij beleggingen. Als regel wil ING geen commissariaten bij ondernemingen waarin zij een prominente aandeelhouder (5 procent of meer) is. Gezien de rol van de NIB bij steunacties aan bedrijven samen met andere financiële instellingen en het feit dat de overheid iets meer dan de helft van de aandelen bezit, maakt ING hier sinds jaar en dag een uitzondering.