Topman Ahold commissaris LVMH

Cees van der Hoeven, bestuursvoorzitter van Ahold, en zijn Heineken-collega Karel Vuursteen hebben een nieuw gespreksonderwerp als ze elkaar op de golfbaan tegenkomen. Van der Hoeven is gisteren benoemd als commissaris van het Franse mode- en champagnehuis LVMH, met merken als Dior, Moët & Chandon en Louis Vuitton. LVMH is verwikkeld in een overnamestrijd om het Italiaanse modehuis Gucci. Daar is Vuursteen commissaris.

Van der Hoeven, ook commissaris bij ABN Amro en KPN Telecom, is door Bernard Arnault van LVMH gevraagd wegens zijn grote kennis van `distributie'. LVMH heeft eigen winkels voor zijn mode-artikelen met samen ruim 1 miljard gulden omzet.

Ahold is in Nederland onder meer eigenaar van Albert Heijn en Etos en heeft winkels in de Verenigde Staten, Latijns Amerika en Azië. Overigens is Frankrijk een opvallende witte plek bij Ahold.

LVMH heeft niet zoveel met Nederland. Of het moet zijn dat een investering van 2,8 miljard gulden van LVMH in een Nederlands beursfonds overmorgen weer onderwerp van gesprek is voor de Ondernemingskamer in Amsterdam. LVMH kocht voor dat bedrag aandelen Gucci op de beurzen in Amsterdam en New York. En moest vervolgens naar de Amsterdamse rechter met klachten over het bestuur van Gucci dat zich verdedigde tegen een ,,sluipende overname'' door LVMH.

Donderdag is de derde keer dat beide partijen elkaar voor de rechtbank ontmoeten. De afgelopen weken hebben LVMH en Gucci, zoals de rechter had verordonneerd, met elkaar onderhandeld om de patstelling te doorbreken.

Beide partijen beschuldigen elkaar er overigens van dat de onderhandelingen niet meer zijn dan een rituele dans. De laatste ontwikkeling is de suggestie van Gucci, gisteren, dat LVMH zijn bod verhoogt tot 88 dollar per aandeel en alle beperkende voorwaarden laat vallen.