THE NIKKEI WEEKLY

Terwijl de grootste aandelenmarkten ter wereld de krachten bundelen om hun activiteiten uit te breiden, groeit in Japan de vrees dat de Beurs van Tokio buitenspel komt te staan. Aan de beurs, die deze maand zijn vijftigste verjaardag viert, staan nu 54 buitenlandse ondernemingen genoteerd in plaats van de 125 stuks in het topjaar 1990.

Daar komt bij, schrijft The Nikkei Weekly, dat het totale aantal ondernemingen dat genoteerd staat aan de Beurs van Tokio de laatste jaren niet is gegroeid, terwijl het vergelijkbare cijfer van de Beurs van New York groeide met 44 procent. Erger nog is het dat de institutionele beleggers de beurs de rug toekeren. Natuurlijk heeft de beurs maatregelen aangekondigd om het tij te keren, maar het is de vraag of daar nog tijd voor is, meent het blad. Want de Europese concurrenten zijn bezig de krachten te bundelen met behulp van de euro, en de Amerikaanse rivalen doen al het mogelijke om grote Japanse en andere Aziatische ondernemingen aan te trekken.

Orix was in 1994 de eerste Japanse onderneming die de overstap naar New York maakte. Het bedrijf zette die stap omdat het merkte dat het bedrijfsleven in andere Aziatische landen het vertrouwen in het Japanse bedrijfsleven begon te verliezen. Met de notering in New York hoopt Orix het vertrouwen terug te winnen. Niet alleen de Beurs van New York is geïnteresseerd in de activiteiten van de Beurs van Tokio, maar ook de Nasdaq Stock Market, een Amerikaans elektronisch handelssysteem. De aandelen van Toyota en Fuji staan daar al genoteerd. Verder hebben hebben ook de beurzen van Sydney en Singapore de handen ineengeslagen, met name voor samenwerking op het gebied van handel in derivaten, opties, en andere financiële producten.

The Nikkei Weekly is verkrijgbaar in de kiosk.

www.nni.nikkei.co.jp