The Artist gaat 17 van zijn oude platen opnieuw opnemen

The Artist wil alle zeventien elpees die hij in de tijd dat hij onder contract stond bij Warner Brothers opnieuw opnemen en uitbrengen. The Artist, die tot 1993 Prince heette, is al jarenlang verwikkeld in een strijd met zijn vroegere platenmaatschappij Warner. The Artist vindt het een groot onrecht dat Warner eigenaar is van de zogenaamde mastertapes van zijn zeventien platen en zo meer verdient aan de verkoop hiervan dan The Artist zelf. In de laatste jaren van zijn Warner-periode (1978-1995) voelde The Artist zich bovendien beknot in zijn artistieke vrijheid. Zelf wilde hij een stuk of drie cd's per jaar uitbrengen, maar Warner hield dit uit markttechnische overwegingen tegen.

Het opnieuw opnemen van alle 17 cd's, van For You uit 1978 tot Chaos & Disorder uit 1996, is volgens The Artist geen enkel probleem: op de meeste van zijn 17 platen speelde hij tenslotte alle instrumenten zelf. ,,Voor een groep als Fleetwood Mac zou het een hels karwei zijn'', zei The Artist in een interview. ,,Maar de enige mensen met wie ik moet overleggen, zijn de mensen in mijn hoofd. De meeste artiesten verliezen hun haar, hun stem en hun bands als ze oud worden. Maar dat zal mij niet overkomen.''

Van de opnieuw opgenomen cd's gaat per verkocht exemplaar veel meer geld naar The Artist dan nu, mede doordat hij tegenwoordig ook zijn eigen platenmaatschappij heeft, The New Power Generation. Toch blijft hij ook onderhandelen met Warner Brothers over zijn mastertapes. ,,Maar het is uiterst onwaarschijnlijk dat we ze uit handen geven'', zei Bob Merlis, woordvoerder van Warner.

Het is niet de eerste keer dat een muzikant uit contractuele overwegingen zijn eigen werk opnieuw opneemt. Jerry Lee Lewis en Chuck Berry deden het in de begindagen van de rock 'n' roll ook, nadat ze van platenmaatschappij waren veranderd, aldus Warner-woordvoerder Merlis.

Een voorproefje van zijn nieuwe oude muziek heeft The Artist al gegeven met `1999', een nummer uit 1982 dat The Artist onlangs opnieuw opnam en uitbracht. Dit nummer klinkt iets sneller en krachtiger dan het origineel, maar niet essentieel anders. Volgens The Artist kan zijn oude muziek alleen maar beter worden, omdat de opnametechniek inmiddels aanzienlijk is verbeterd. (AP)