Selectie: Televisie

Twee Vandaag. Met onder andere een reportage over gokverslaving onder Chinezen in Nederland. Ned.2, 17.29-18.55u.

Nova. Gesprek met M. Oosting, de Nationale Ombudsman, naar aanleiding van het verschijnen van zijn rapport over de zogeheten APS-mijnen, landmijnen waarmee tijdens oefeneningen ongelukken gebeurd zijn in het Nederlandse leger. Er kwamen dienstplichtige militairen bij om. Verder aandacht voor de oorlog in Kosovo. Ned.3, 22.32-23.02

Netwerk. Met onder meer een reportage over een Duitse vrouw die terug gaat naar haar Nederlandse pleegmoeder die haar vijftig jaar geleden in huis nam. Ned.2, 20.31-21.07

DOCUMENTAIRES

A Life of Grime. Reportageserie over de gezondheidsdienst in Londen. Het team onderzoekt een flat waar vijftien katten en honden leven en een flat waar een bejaarde man alle vijf de kamers ernstig heeft bevuild. Verder: kakkerlakkenoverlast en onderzoek naar een zending illegaal geslacht vlees. BBC1, 22.35-23.05u.

Counterblast. Programma waarin een gast de algemene opinie over een vraagstuk in twijfel trekt. Vandaag de stelling dat de Engelse cultuur en nationale identiteit onder druk staan. BBC2, 20.30-21.00u.

The Pull of the City. 3-delige documentaireserie over stadsvernieuwing. Gisteren over New York, vandaag over de miljoenenstad Mexico City en de tendens van zich verscherpende tegenstellingen tussen arm en rijk in grote steden. BBC2, 0.25-01.00u.

Kurt Georg Kiesinger – Der Vermittler. Documentaire over ex-bondskanselier Kurt Georg Kiesinger, die halverwege de jaren zestig met onbegrip reageerde op de rebellie om hem heen. Het was de tijd van de seksuele revolutie, de Vietnam-protesten, en de discussies over het nazi-verleden van Duitsland. Onder Kiesingers leiding werd er voor het eerst een rood-zwarte coalitie gevormd, die ervoor zorgde dat de positie van het land verbeterde. De hervormingsgezinden waren echter van mening dat er sprake was van stilstand. ZDF, 20.15-21.00u.

37°. Het gevaar dat de orang-oetan uitsterft door toedoen van de mens, is groot. Er zijn mensen die het leuk vinden om een orang-oetan in huis te nemen, wat geen problemen geeft als het dier nog jong en klein is, maar als hij eenmaal volwassen is, is de aap niet meer in huis te handhaven en besluiten de eigenaren meestal om hem of haar af te laten maken. Reportage over Wanariset in Oost-Borneo, een opvangtehuis voor jonge wees-orang-oetans. ZDF, 22.15-22.45u.

Antenne: GHB - Nieuwe Partydrugs. Documentaire over de opkomst van de nieuwe, mogelijk zeer gevaarlijke, partydrug GHB. Zie TV-Vooraf. Ned2, 21.35-22.00u.

Histories. Hitlers helpers. Vandaag Roland Freisler, een brute rechter die het proces tegen de samenzweerders van het `juli-complot', de mislukte aanslag op Hitler, leidde. De nazi's maakten daar zelf een film van. Canvas, 20.55-21.45u.Met voorbedachten rade. Documentaire over een vrouw die de verkrachter van haar dochter vermoordde en nu vastzit in de gevangenis. Net5, 23.05-00.00u.

PRAATPROGRAMMA

Ongelooflijke Verhalen. Thema van vanavond is: Moeten psychiatrische patiënten niet net als vroeger (tegen hun wil) behandeld worden in een psychiatrische kliniek? Dit naar aanleiding van een eerdere uitzending waarin een portret geschetst werd van Iris, een schizofrene vrouw die niet kon worden opgenomen in een kliniek omdat ze dat zelf niet wilde. Het werd haar dood. In de studio praten ouders van psychisch zieke kinderen, psychiaters, de directeur van de reclassering Nederland en Tweede Kamerlid voor D66 Boris Dittrich over deze problematiek. Ned.1, 22.26-23.15u.

DRAMA

The Odyssey. Eerste deel van een miniserie naar het epos van Homerus, met in de hoofdrollen onder andere Isabella Rosselini en Amanda Assante, met een kleine rol voor Jeroen Krabbé. Deze 40 miljoen dollar kostende productie, de duurste televisieproductie ooit, kreeg een Emmy-award voor beste regie (Andrei Konchalovsky,) en werd geproduceerd door onder anderen Francis Ford Coppola. SBS6, 20.30-21.30u.

FILM

Les Vécés étaient fermés de l'Intérieur (Patrice Leconte, 1975, Frankrijk). Latere regisseur van Monsieur Hire en La Mari de la Coiffeuse maakte een flauwe parodie op een policier met naast Jean Rochefort een van de eerste hoofdrollen van Coluche (1944-1986). TV5, 18.15-19.35u.

Cry Baby (John Waters, 1990, Verenigde Staten). De regisseur van Hairspray, gespecialiseerd in gecultiveerde smakeloosheid, toont zijn melige visie op de jaren vijftig via vet aangezette clichés. Nozem Johhny Depp valt voor meisje van nette komaf. Met bijrollen van Iggy Pop, Joe Dallesandro, Patricia Hearst en Traci Lords. Zie Film-vooraf. Veronica, 20.30-22.00u., onderbroken door reclame.

Gastspiel im Pradies (Karl Hartl, 1938, Duitsland). Ufa-blijspel. Regisseur van noodlijdend theater (Albert Matterstock) ontfutselt geld aan emotioneel bevroren eigenaresse van Alpenhotel (Hilde Krahl). ARD, 0.45-2.15u., zwart-wit.

La Part du Feu (Etienne Périer, 1977, Frankrijk). Corrupte aannemer Michel Piccoli manipuleert de minnaar (Jacques Perrin) van zijn gefortuneerde echtgenote Claudia Cardinale. ZDF, 1.00-2.40u., nagesynchroniseerd.

Pontiac Moon (Peter Medak, 1994, Verenigde Staten). Road movie wil onder meer iets kwijt over vader-zoon-relaties. Terwijl anno 1969 de Apollo 11 op weg is naar de maan, onderneemt excentrieke onderwijzer Ted Danson met zijn 11-jarige zoon een soort schaduwreis. Fobische echtgenote Mary Steenburgen blijft thuis. Morgen, SBS6, 15.15-16.55u., onderbroken door reclame.