Russische import gehalveerd

De waarde van de Russische import is in januari en februari bijna 50 procent gedaald in vergelijking met dezelfde twee maanden in 1998, als gevolg van de devaluatie van de roebel en prijsstijgingen. Die maakten buitenlandse producten en goederen voor de meeste Russen te duur. Dat is gisteren door het Staatscomité voor de statistiek in Moskou bekendgemaakt. De totale import in de eerste twee maanden beliep 5,8 miljard dollar (11,9 miljard gulden), 49,9 procent lager dan een jaar eerder. De roebelkoers daalde van 6 voor 1 dollar vóór het begin van de economische crisis in augustus vorig jaar, tot 25 roebel per dollar nu.

Ook de export is de eerste twee maanden gedaald, tot een totaal van 9,6 miljard dollar, ofwel 18,2 procent minder dan een jaar geleden. Rusland behoudt een aanzienlijk handelsoverschot, een van de weinige economische lichtpunten voor het kabinet-Primakov. (AP)