Priester B. Hemelsoet overleden

De rooms-katholieke nieuwtestamenticus prof.dr. B. Hemelsoet, die Gerard Reve voorbereidde op zijn toetreding tot de Rooms-Katholieke Kerk, is zaterdag op 69-jarige leeftijd overleden. Ben Hemelsoet, priester van bisdom Haarlem, doceerde van 1958 tot 1967 bijbelse vakken aan het toenmalige grootseminarie in Warmond. In 1967 werd hij lector nieuwe testament aan de toenmalige Katholieke Theologische Hogeschool Amsterdam (KTHA) en in 1970 hoogleraar. In 1966 voerde Hemelsoet namens het bisdom Haarlem een gesprek met Gerard Reve over zijn toetreding tot de RK-Kerk. ,,Onder het nuttigen van de nodige cognac heb ik Gerard verteld dat je om rooms te worden het Onze Vader moet kunnen bidden en dat je moet geloven in de uitverkiezing van Israël'', zei hij in 1993 in Hervormd Nederland. Bij de doop van Reve door de in 1997 overleden priester Lambert Simon trad Hemelsoet op als peter. Reve beschouwde de `professor' een tijd lang als zijn `theologisch adviseur'. (ANP)