Politiek stemt in met telecom-fusie

De Italiaanse en Duitse regeringen hebben in principe het groene licht gegeven voor de aanstaande fusie van de bedrijven Telecom Italia en Deutsche Telekom, wat de grootste fusie ooit zou zijn. Het centrum-linkse kabinet in Rome, dat een golden share (controlerend belang) van 3,4 procent in Telecom Italia heeft, heeft daar twee voorwaarden aan verbonden. Deutsche Telekom, nu nog voor bijna drie kwart in handen van de staat, moet worden geprivatiseerd. En bovendien moet de resulterende telecommunicatiegroep ,,een partnership tussen gelijken'' zijn.

De fusiegesprekken tussen Telecom Italia en Deutsche Telekom verlopen overigens minder soepel dan was verwacht. Een voor vandaag geplande persconferentie in Londen om details bekend te maken, is uitgesteld, waarschijnlijk naar morgen.

De raad van bestuur van Telecom Italia kwam er gisteren na tien uur vergaderen niet uit, al is de raad volgens de Italiaanse pers in hoofdlijnen akkoord met het plan van Franco Bernabè, de topman van Telecom Italia. Bernabè hoopt met de fusieplannen een vijandige overnamepoging door concurrent Olivetti onmogelijk te maken. De vergadering van het bestuur zou vanmiddag verder gaan.

Van Duitse zijde zou door de regering als voorwaarde zijn gesteld dat het bod dat Olivetti op Telecom Italia heeft gedaan, moet worden ingetrokken. Roberto Colaninno, de topman van Olivetti, zei gisteravond dat hem geen verzoek in die richting heeft bereikt en dat hij ook niet van plan is om zijn bod in te trekken.

In Italiaanse beurskringen wordt verwacht dat een fusie met Deutsche Telekom voor de aandeelhouders Telecom Italia puur financieel gezien aantrekkelijker zou zijn dan het bod van 11,5 euro per aandeel van Olivetti.

Een `fusie van gelijken' is volgens de Olivetti-topman een ,,typisch voorbeeld van masochisme''. ,,Telecom is veel beter dan Deutsche'', zei Colaninno.