Onderzeeër moet vloot Joegoslavië bespieden

De onderzeeboot `Dolfijn', die volgende week naar de Adriatische Zee vertrekt om een Britse onderzeeër voor de kust van Montenegro af te lossen, krijgt volgens een woordvoerder van de Koninklijke Marine de taak om ,,inlichtingen in te winnen over Joegoslavische scheepsbewegingen''.

In de Montenegrijnse haven Bar is de gehele Joegoslavische vloot verzameld die aanvankelijk over havens langs de Kroatische en Montenegrijnse kust was verspreid. Hoewel Montenegro zich in het conflict neutraal opstelt, hebben sommige oppervlakteschepen het vuur geopend op overvliegende gevechtstoestellen van de NAVO. Aan het begin van operatie Allied Force heeft de NAVO-opperbevelhebber, generaal Wesley Clark, de Joegoslavische regering gewaarschuwd de vloot niet te laten uitvaren. Behalve een paar fregatten en korvetten liggen in Bar ook vijf – verouderde – onderzeeboten aan de kade.

Behalve het bespieden van de marine-schepen met de sonar, kan de `Dolfijn' ook met gevoelige radioapparatuur draadloze verbindingen afluisteren tussen de Joegoslavische vlooteenheden of tussen de hoofdkwartieren en de anti-schip-raketten waarover Joegoslavië beschikt. Deze zouden een bedreiging kunnen vormen voor de vlooteenheden van de NAVO in de Adriatische Zee. Onder andere het Amerikaanse vliegdekschip `Theodore Roosevelt' vaart daar. De plaats van de `Dolfijn' moet na twee maanden door een andere onderzeeër worden ingenomen.