Olivia Tremor Control

Op de hoes geeft de Amerikaanse groep The Olivia Tremor Control een uiteenzetting hoe de instrumentatie van hun tweede cd, Black Foliage, tot stand is gekomen. Het is een ingewikkeld betoog dat niet tot luisteren uitnodigt: hoe onderdelen van melodieën werden gebruikt als basis van een nieuwe melodie, die op hun beurt weer dienden als basis voor een ander liedje, etcetera.

Na het lezen van deze verhandeling, komt het resultaat van hun inspanningen als een verrassing. Black Foliage is namelijk niet het studieuze werkstuk dat de beschrijving deed verwachten, maar een zonnige meezingplaat waarop geen instrument onbespeeld is gebleven. Als de `lo-fi Beach Boys' zorgen de leden van Olivia Tremor Control dat een aanzienlijk deel van hun zang bestaat uit een vrolijk `la la laa' – maar dan tegen een achtergrond van stationsgeluiden, oprispende klarinetten en jankerige theremins. De muziek is, zoals de hoestekst al deed vermoeden, in elkaar geknutseld, maar dat stoort niet. De overdaad aan ideeën die uit de vele korte liedjes spreekt is wervend.

Olivia Tremor Control. Black Foliage (V2 BRRC 1005782)