`Niger mag nog dit jaar een regering kiezen'

De junta die op 9 april, na de moord door militairen op president Baré, de macht overnam in het West-Afrikaanse Niger heeft gisteren een tijdschema bekendgemaakt voor `terugkeer naar de democratie'. Majoor Daouda Mallam Wanké, leider van de militaire Raad voor nationale verzoening en waarnemend staatshoofd, hield gisteren een radiorede, waarin hij aankondigde dat in juni een referendum zal worden gehouden over een ontwerp-grondwet, waarna in november parlements- en presidentsverkiezingen volgen. De nieuwe president zal op 31 december worden geïnstalleerd, aldus Wanké, die vasthield aan de stelling dat dood van Baré een `ongeluk' was. De majoor vroeg ,,onze buitenlandse partners'' met name Frankrijk, dat een groot deel van zijn hulp na de coup heeft opgeschort de junta ,,op haar daden te beoordelen''. ,,Wij beseffen dat de tijd van militaire regimes voorbij is'', aldus Wanké. (AFP)